Zakonom o sigurnosti prometa na cestama u HB županiji propisano je da vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu na kojem bi ono ugrožavalo sigurnost drugih sudionika u prometu ili predstavljalo smetnju za normalan tok prometa ili kretanje pješaka.

Nažalost ovaj članak zakona, kada je u pitanju raskrižje kod crkve u Livnu, se ne poštuje. I to najviše zbog nepravilno označenog parkinga, ali i pojedinih vozača koji nepropisno parkiraju automobile na samom raskrižju.

Parkirna mjesta koja se nalaze uz samo raskrižje, ako se držimo slova zakona, moraju biti na određenoj udaljenosti od pješačkog prijelaza i samog križanja.

Članak 74., stavak 1., kaže da vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo osobito "na obilježenom pješačkom prijelazu i na udaljenosti manjoj od pet metara od tog prijelaza, kao i na prijelazu biciklističke staze preko kolnika;"

Međutim, ovaj uvjet nije ispunjen i parkirna mjesta se nalaze odmah uz pješački prijelaz čime je ugrožena sigurnost pješaka. Osobito onih najmlađih.

Mnogobrojna djeca na putu u školu i nazad, moraju prolaziti ovim raskrižjem. Zbog svoje visine i zbog parkiranih automobila uz sam pješački prijelaz, često se izlažu opasnosti jer ih ostali vozači u prometu ne mogu na vrijeme vidjeti u namjeri da prijeđu na drugu stranu. I onda se događa vozačima da im se dijete jednostavno pojavi iza parkiranog automobila na pješačkom prijelazu.

Zbog toga pojedini roditelji traže da se uklone parkirna mjesta uz samo raskrižje kako bi se osigurala sigurnost njihove djece.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok