Zdenko Andabak; Foto: Livno Online

Vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine jučer je izreklo presudu kojom je Zdenko Andabak iz Livna oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Njega se teretilo da je za vrijeme oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Armije Republike Bosne i Hercegovine (AR BiH) tokom srpnja 1993. godine, na području Sjeverozapadne Hercegovine, kao pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO i zapovjednik Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava. Piše Fena.

Dolaskom u Livno, Zdenko Andabak u krugu obitelji i prijatelja na središnjem gradskom trgu za medije je kazao da je od početka vjerovao u svoju nevinost što je uz podršku svojih prijatelja tijekom suđenja to i dokazao.

„Bilo je teško ,vjerovao sam u bosansko-hercegovačko pravosuđe , nisam bježao nigdje, tako da je ova današnja prva runda na moje osobno zadovoljstvo  završena“,istaknuo je Andabak.

>>> Zdenko Andabak oslobođen optužbi

Posebno se zahvalio svojim suborcima, obitelji  te sugrađanima bošnjačke nacionalnosti koji su bez obzira što su tijekom tih ratnih sukoba, kada su razoružani i razvojačeni prošli u Livnu, ipak smogli snage da pred Sudom BiH svjedoče istinu koja se danas reflektirala kroz oslobađajuću presudu.

Današnjoj presudi  je, kako kaže Andabak ,doprinijelo i nekoliko  svjedoka tužiteljstva koji su svjedočili istinu dok se cijela optužnica zasnivala na iskazima dvoje zaštićenih svjedoka.

Andabak: Bilo je teško. Prva runda je završena

„Ostala je još jedna runda iz 1992.godine, vjerujem u pravosuđe  i ako bude Boga i pravde nadam se da će sredinom svibnja mjeseca ista presuda biti kao i ova danas“, kazao je Andabak.

Prema toj optužnici, Andabak se tereti da je u okviru širokog i sistematičnog napada Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Vojne policije HVO, usmjerenog protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti općine Livno, u periodu od travnja 1992. do srpnja  1993. godine, u svojstvu zapovjednika i pripadnika Vojne policije HVO-a, protuzakonito lišavao slobode civilno stanovništvo srpske nacionalnosti gdje su držani i mučeni  u školi "Ivan Goran Kovačić", a neki odvedeni i ubijeni na lokalitetima oko Livna. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok