U okviru ovogodišnje duhovno-kulturne manifestacije Dani svetoga Nikole Tavelića u utorak, 4. srpnja, u dvorani ispod Franjevačkoga muzeja u Tomislavgradu održat će se promocija dokumentarnoga filma “Bijeli put”, autora i scenarista Zdenka Jurilja.

Dokumentarni film „Bijeli put“ govori o humanitarnom konvoju „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ koji je organiziran u prosincu 1993. u Hrvatskoj, s ciljem dopreme hrane i lijekova u improviziranu ratnu bolnicu u Novoj Biloj koja je bila na izdisaju, a cijeloj Lašvanskoj dolini je prijetila glad. Kraj je bio u potpunom okruženju bošnjačkih postrojbi Armije BiH, a bolnica, koja se nalazila u crkvi, bila je pretrpana ranjenicima koji su počeli umirati zbog nedostatka osnovnih lijekova i medicinske opreme.

U filmu govore: Slobodan Lang, Ante Damjanović, dr. Tihomir Perić, Tihomir Blaškić, Džemal Merdan, Branko Čulo, dr. Ivan Bagarić, dr. Mate Granić, dr. Miro Jakovljević, fra Zoran Livančić, fra Velimir Valjan, fra Iko Skoko, fra Stipo Karajica, Meri Vlaić, Sally Backer…

Film u trajanju od 79 minuta produkcija Kadar iz Širokog Brijega realizirala je u koprodukciji s HRT-om, BHRT-om i ostalim koproducentima (Vertex, 24 Media, ERO).

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok