Ti ih biraš, ti ih pitaš” naziv je javne tribine koju je Centar civilnih inicijativa upriličio u Livnu.

Naglasak javne tribine “Ti ih biraš, ti ih pitaš“ bio je na oblasti zdravstva, obrazovanja, iseljavanja i korištenja prirodnih resursa. Svoj dolazak na javnu tribinu “Ti ih biraš, ti ih pitaš” potvrdilo je sedam zastupnika u Skupštini Hercegbosanske županije, no, došlo ih je svega pet i to Stipe Barun, Jozo Ćosić, Josip Perić, Jozo Sliško i Ivan Milić. Mile Marčeta i Arif Kovačević nisu došli niti su organizatorima javili razloge izostanka. Inače, cilj javnih tribina je da predstavnici u zakonodavnim tijelima vlasti, kroz izravnu komunikaciju s građanima/biračima, predstave svoje aktivnosti, rezultate rada, te razgovaraju o aktualnim temama. Piše Večernji list BiH.

Na taj način se, kako ističu iz Centra civilnih inicijativa, jača povjerenje između vlasti i građana, povećava transparentnost rada predstavnika vlasti, a rad izabranih preispituje od strane građana/birača. Bio je relativno mali odziv građana na javnu tribinu “Ti ih biraš, ti ih pitaš“ održanu u Livnu, premda je bilo pitanja za zastupnike u Skupštini Hercegbosanske županije, govori, ili da su građani apatični ili misle da njihova pitanja, ali i stranački predstavnici ništa ne mogu ili neće uraditi.

Josip Perić u uvodnom obraćanju osvrnuo se na relativno mali broj građana koji su došli na tribinu, te kazao kako je narod apatičan, da ne vjeruje da se bilo što može promijeniti, te da “ovo što mladi čovjek vidi kako se radi u politici i pojedini političari ponašaju, ne vodi ničemu. Stoga i ne čudi što mladi svijet ne vidi perspektivu i odlazi trbuhom za kruhom.

Ovo je danas gore nego u neko drugo vrijeme, imaju medije, kontroliraju informacije, imaju poduzeća, raspolažu sa svim i uzimaju što hoće i koliko hoće. Odnos prema gospodarstvu je nikakav. Nije rješenje ovih prostora doslovno trpanje podobnih i rodbine u javna poduzeća, treba napraviti radikalan zaokret.” A građani su pitali što će učiniti da se stvari promijene, zašto ne spriječe izbornu krađu, ne mijenjaju Izborni zakon, uvedu prozirne glasačke kutije i sustav skeniranja glasačkih listića, zbog čega su građani HBŽ diskriminirani u odnosu na druge prostore u FBiH te se u okviru zdravstvenoga osiguranja ne mogu liječiti u privatnim poliklinikama, što se dopustilo da se u zdravstvenim ustanovama, a slično je i u školstvu, duži niz godina ne plaćaju doprinosi i porezi iz osobnoga dohotka, te ljudi koji imaju uvjete za mirovinu, istu ne mogu ostvariti i sl. Zašto su u ratu i poraću uništena poduzeća uz konstataciju da ni kroz Livno, a ni kroz Tomislavgrad nisu prolazile “druge vojske” i uništavale ih itd. Većina tih pitanja ostala je, uglavnom bez odgovora, uz konstataciju kako je za dobar dio propusta, pa i nezakonitih radnji, odgovorna vlast, ali i pravosuđe, odnosno tužiteljstvo, te druga tijela gonjenja koji nisu bili na visini zadatka.

A što se tiče “trpanja” u glasačke kutije i mijenjanja volje birača, bez imalo ustezanja rečeno je kako “velike stranke ne bi mogle krasti, a da s tim nisu bile suglasne i one male.”

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok