Dakle,utvrđena je nepravilnost prilikom upošljavanja devet pripravnika, jer se nije postupalo sukladno internim aktima Društva, a za čiju provedbu su nadležni Nadzorni odbor i Skupština društva, odgovor je iz Županijske inspekcije za rad i radne odnose, koji potpisuje inspektorica Zora Perić.

"Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da u ŠGD “Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres primljeno 9 pripravnika iz Livna, bez raspisivanja javnog natječaja. Prijem pripravnika je izvršen putem zaključivanja Ugovora o sufinanciranju osposobljavanja za rad u struci i stjecanja prvog radnog iskustva između Federalnog zavoda za upošljavanje, Sarajevo, Županijskog zavoda za upošljavanje, Livno i ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres broj: 191-1/2014 od 18.02. 2014. godine .

Inspekcijskim nadzorom također je utvrđeno  da ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres ima svoj Pravilnik o radu potvrđen od Nadzornog odbora i Predsjednika Uprave , a koji je na snazi od 20. ožujka,  2009. godine. Člankom 7. navedenog Pravilnika utvrđeno je slijedeće: „Odluku o potrebi zasnivanja radnog odnosa donosi direktor Društva. Potrebu za novim radnicima i uvjete koje radnik mora udovoljavati Društvo će prijaviti organizaciji nadležnoj za upošljavanje. Pored objavljivanja
potrebe za novim radnicima na način određen prethodnim stavkom, Društvo može objaviti natječaj i u sredstvima priopćenja“. Tijekom inspekcijskog nadzora u društvu i provjerom u Zavodu za zapošljavanje HBŽ nije predočena Odluka o potrebi zasnivanja radnog odnosa potpisana od direktora Društva niti je predočena Prijava o potrebi zapošljavanja organizaciji nadležnoj za zapošljavanje, što je u suprotnosti s  odredbom članka 7. Navedenog Pravilnika o radu Društva. Dakle,utvrđena je nepravilnost prilikom upošljavanja devet pripravnika, jer se nije postupalo sukladno internim aktima Društva, a za čiju provedbu su nadležni Nadzorni odbor i Skupština društva" odgovor je iz Županijske inspekcije za rad i radne odnose, koji potpisuje inspektorica Zora Perić.

E, sada, naša je greška što smo pitali samo za pripravnike, a ne i za novozaposlene radnike (9), negdje je u našem pitanju „ispalo“ pola rečenice, a gotovo smo sigurno da je točna tvrdnja Udruga branitelja da su i oni svi iz Livna i da su primljeni mimo zakona „po viđenju“.

Zahvaljujemo inspektorici na odgovoru, a još čekamo odgovor predsjednika Skupštine HBŽ kojemu smo poslali upit, a čekamo i reagiranje načelnika općina, ma iz koje stranke bili, o zapošljavanju  u Županijskom poduzeću i to, tvrde branitelji, 18 osoba, bez natječaja,i to svih iz Livna? Ako je direktor ŠGD Hercegbosanske šume iz Livna, od kuda su članovi Skupštine, Upravnog i Nadzornog odbora, pa nisu reagirali na primanje radnika samo iz Livna? Možda su svi iz Livna, ili su svi utrtali za svoje radno mjesto, funkciju, pa su se potaćili? Što god od ovoga da je, nije po zakonu, nije u redu, na kraju, nije ni ljudski!

Očekujemo i službeno reagiranje udruga branitelja HVO iz HBŽ, a neslužbena ogorčenja su već stigla.

Moramo, na kraju, postaviti i pitanje : koje će mjere poduzeti Inspekcija za rad i radne odnose HBŽ nakon što je utvrdila nepravilnosti?

Što će poduzeti odgovorni na vlasti u HBŽ da se ovo ispravi, odnosno da se sankcionira samovolja u ŠGD Hercegbosanske šume, d.o.o. Kupres?

Nismo baš optimistični da će se išta poduzeti protiv samovolje, nepotizma, mita, korupcije…i što sve ne u HBŽ, kako u ŠGP gdje je utvrđeno nepoštivanje zakona, tako i u ostalim javnim poduzećima i institucijama, gdje inspektori rada nisu ni provjeravali, ni utvrđivali zakonitost u radi i zapošljavanju.

Dakle, tko se snašao snašao, ili narodski „ujde ti vuk magarca“???

www.tomislavnews.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok