Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila je pismo potpore okupljanju 1000 Ivana na Kupreškom polju koje će se održati zadnjeg dana srpnja, potvrđeno je iz Udruge Kupreški kosci na čiju adresu je pismo stiglo.

U pismu Grabar-Kitarović navodi kako cijeni ovaj projekt za koji vjeruje da će okupiti mnoge obitelji te biti prigoda za bolje upoznavanje s kulturom i običajima kupreškog kraja.

Također, navodi kako iznimno cijeni udruge koji doprinose očuvanju hrvatskog identiteta, kulture, tradicije i običaja u Kupresu i u BiH u cjelini.

"Bosna i Hercegovina je za Republiku Hrvatsku iznimno važna prijateljska i susjedna država. Od početka svoga mandata činim sve, a činit ću i dalje, kako bi se ostvarili ciljevi i interesi hrvatskog naroda te osigurao opstanak i ostanak Hrvata i očuvanje hrvatskog identiteta u Bosni i Hercegovini kao jednog od triju konstitutivnih naroda ove države", stoji u pismu.

Na kraju pisma Udruzi Kupreški kosci zaželjela je uspjeh u daljnjem radu te u pripremi i realizaciji navedenog projekta, s iskrenom željom da projekt okupi najviše osoba istoga imena na jednom mjestu i na taj način postigne rekord za upis u Guinnessovu knjigu rekorda, što bi, kako je navela, ujedno doprinijelo i promidžbi kupreškog kraja.

Naime, na dan posvete Crkve svete Obitelji u Kupresu, koji se obilježava 30. srpnja, Udruga Kupreški kosci i Društvo Kuprešaka iz Zagreba organiziraju okupljanje 1.000 (i više) osoba koje nose ime Ivan iz cijelog svijeta čime žele oboriti globalni rekord s ljudima istog imena na jednom mjestu.

Ime Ivan proisteklo je iz stihova popularne pjesme Marka Perkovića Thompsona "Vratit će se Ivan s tisuću momaka" koji će ujedno na taj dan s drugim izvođačima držati koncert, a sve će pratiti i komisija za Guinnessov rekord koja će odlučiti je li se to prvi put u svijetu na jednom mjestu okupilo toliko osoba s istim imenom.

Prema zadnjim podacima, do sada je za ovaj događaja na Kupreškom polju prijavljeno oko 3.000 Ivana. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok