Kulturno-vjerska manifestacija “Dani sv. Ilije” u Bos. Grahovu ove je godine trajala od 20. do 23. srpnja s vrlo bogatim programom i velikom posjetljivošću, osobito ljudi iz grahovske dijaspore.

Kruna manifestacije bila je vanjska proslava patrona župe Bos. Grahovo sv. Ilije proroka, u nedjelju 23. srpnja.  Svečanu sv. misu u dupkom ispunjenoj župnoj crkvi predvodio je domaći župnik don Davor Klečina s kojim je koncelebrirao župni vikar iz Drvara don Predrag Ivandić.

Misno slavlje liturgijskom pjevanjem animirao je popularni duhovni bend “Emanuel” iz Velike Gorice, a na misi su su osim domaćih Grahovljana i onih pristiglih iz dijaspore bili i vjernici iz Drvara, te župa livanjskog kraja, Hercegovine i Republike Hrvatske. I ove su godine na proslavu sv. Ilije u Bos. Grahovo stigli hrvatski branitelji od kojih su najveću pozornost privukli veterani  84. gardijske bojne “Termiti” iz Zadra, njih 50-ak, koji su 1995. sudjelovali u vojnim operacijama oslobođenja Bos. Grahova.

Treba istaknuti i nazočnost predsjedateljice Zastupničkog doma PSBIH Borjane Krišto, koja je bila ovogodišnja pokroviteljica manifestacije, zatim predsjednika Vlade Hercegbosanske županije Ivana Jozića s ministrima, gradonačelnika Zadra i Livna Branka Dukića i Luke Čelana, izaslanika gradonačelnika Zagreba Vjeloslava Jeleča, predstavnika Ureda za Hrvate izvan RH Ivana Zebe, te drugih dužnosnika.

Misno slavlje iz Bos. Grahova uživo su prenosili Radio Herceg Bosne i Radio Livno.

Nakom sv. mise u dvorištu crkve upriličen je kulturno-umjetnički program kojeg je vodio dvojac iz Knina Ante Nadomir Tadić Šutra i Barbara Alilović, a na kojem su nastupili KUD “Tribanj” Bila-Livno i KUD “Kraljica Katarina” Novi Travnik.

U natjecanju u tradicijskim igrama nastupio je i načelnik općine Bos. Grahovo Duško Radun koji je i ove godine bio najbolji u disciplini bacanja kamena.

“Dani sv. Ilije” i ove su godine bili obilježeni duhovnim, kulturnim i sportskim sadržajem. Kroz trodnevnicu su slavljene svete mise, priređena je pjesnička večer u čast župnika don Jurja Gospodnetića, duhovni bend “Emanuel” održao je koncert večer uoči završne proslave, dok se sportski dio programa sastojao od malonogometnog turnira i međunarodnog turnira u pljočkanju.

Organizatori ove manifestacije koja iz godine u godinu postaje sve prepoznatljivija dvije su udruge grahovskih Hrvata – “Don Juraj Gospodnetić” Bos. Grahovo i “Dinara-Ponare” Zagreb, te župa sv. Ilije proroka Bos. Grahovo.

(Župa Grahovo)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok