U sklopu kulturno-vjerske manifestacije “Dani sv. Ilije” u Bos. Grahovu je 22. srpnja 2017. održan prvi međunarodni turnir u pljočkanju “Obljaj 2017”.

Natjecanje kojemu je domaćin bio Pljočkarski klub Bosansko Grahovo održano je u dvorištu župne crkve sv. Ilije proroka u Obljaju, a okupilo je 62 pljočkara iz klubova u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj (Istra, Zagorje i Zagreb) te kluba domaćina iz Bos. Grahova.

U ime predsjednika Vlade HBŽ turnir je otvorio izaslanik Saša Grabovac koji je gostima poželio dobrodošlicu u Bos. Grahovo, Hercegbosansku županiju i Bosnu i Hercegovinu.

Nakon cjelodnevnog turnira po parovima, u finalu je par iz kluba Marčenegla u Istri (braća Armando i Dejan Fabijančić) bio bolji od para iz slovenskog kluba Vogorsko.

Na dodjeli medalja braća Fabijančić učinili su lijep gest darovavši svoje kolajne domaćem grahovskom pljočkaru Draženu Matoševiću koji se oporavlja u bolnici u Zagrebu nakon nesreće koju je imao prije dva mjeseca.

Većina pljočkara na ovom turniru su po prvi put bili u Bos. Grahovu i ovom dijelu BiH, pa su svoj dvodnevni boravak iskoristili kako bi se upoznali s prirodnim ljepotama ovih krajeva.

Pljočkarski klub Bos. Grahovo osnovan je prošle godine s ciljem očuvanja od zaborava i populariziranja ove tradicijske igre karakteristične za dinarske krajeve. Od stare pastirske igre i razonode danas se pljočkanje razvilo u pravo organizirano sportsko natjecanje s pisanim pravilima.

U Hrvatskoj je pljočkanje najpopularnije u Istri gdje su se klubovi organizirali u Istarski pljočkarski savez koji je dio Hrvatskog pljočkarskog saveza. Inicijativu o revitalizaciji i popularizaciji ove igre u Bos. Grahovu pokreće Vlatko Sarić iz Umaga – podrijetlom Grahovljanin - koji je u Istri jedan od pnajboljih pljočkara. On u svoj zavičaj donosi pljočke i pljočkanje se počinje opet igrati u selu Obljaju gdje je  sjedište novooosnovanog kluba.

Pljočkanje je pod različitim nazivima popularno još i u Sloveniji, Italiji, Španjolskoj i Portugalu, a pljočarski klubovi iz tih zemalja članovi su Europske asocijacije tradicijskih igara i sportova sa sjedištem u Barceloni.

(PK Bosansko Grahovo)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija