Premda šumarije na području HBŽ-a svake godine izrađuju plan zaštite šuma od požara kojim, uz procjenu ugroženosti, određivanja preventivnih i represivnih mjera zaštite, svakoga ljeta bore se s vatrenom stihijom koja je, većinom, posljedica ljudskog nemara.

A kako vatra ne poznaje granice, nerijetko “prijeđe” i iz susjedne Hrvatske. Bio je to slučaj i s posljednjim požarom na Troglavu koji je u noći 23. srpnja prešao na bh. stranu. Piše Večernji.ba.

Vjetar otežavao. Gašenje su organizirali djelatnici Šumarije Livno. Požarna fronta od nekih 10 do 15 km brzo je napredovala nošena južnim vjetrom, te ušla u visoku bukovu šumu. Zbog gustog dima i vatre nošene vjetrom, te opasnosti po vlastite živote, gasitelji su se povukli. Premda je u pomoć priskočila kiša spriječivši daljnje napredovanje požara prema jelovoj šumi na Troglavu što bi, po riječima šumara, rezultiralo katastrofalnim posljedicama, na suprotnom kraju vatrene stihije iz nagorjelih stabala i bukovih panjeva vatra se ponovno razbuktala iznad sela Donji Rujani i Čaprazlije. Budući da je riječ o miniranom području, gasiteljima su u pomoć priskočile Oružane snage BiH, kazao nam je Goran Čondrić, predstavnik ŽU CZ HBŽ-a, te dodao:

- Odradili su dobar posao, požar je ugašen, kako je javila posada helikoptera, te su otišli u pomoć gasiteljima na području Staretine, planine između Glamoča i B. Grahova, lokaliteta na kojemu gori već treći dan.

Pomoć iz zraka

Budući da je teren miniran, gašenje je moguće samo iz zraka. Podrobnije informacije o stanju na požarištu u Glamoču dobili smo od upravitelja tamošnje Šumarije Ivice Kasala: - Radi se o fronti požara 2,5 km dužine, koji je počeo na teritoriji B. Grahova, u predjelu Nuglašica te je preko planinskog vrha (Talijanov vrh) došao i do Glamoča. Kako se radi o miniranom području zatražili smo pomoć od Civilne zaštite i dobili pomoć iz zraka, helikoptere OS BiH. O veličini opožarenog područja teško je govoriti, kazao je Kasalo. Zbog mina, nepristupačnosti terena i nepostojanja protupožarnog puta, gašenje je onemogućeno, navode iz Šumarije kao i to da su njihovi djelatnici pripravni i spremni za intervenciju u slučaju da požar dođe u blizinu kamionske ceste te ugrozi visoku šumu.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija