Livanjsko polje u dimu

Požar na Dinari prijavljen 22. srpnja 2017. godine koji se s područja Republike Hrvatske proširio na područje Hercegbosanske županije do danas nije ugašen.

Kiša koja je padala u noćnim satima s 24. na 25. srpanj lokalizirala je požar, no zbog džepova i miniranog terena nije u potpunosti ugašen i stavljen pod kontrolu pa se isti požar dva dana nakon kiše ponovno aktivirao.

Prema informacijama koje smo danas dobili u Operativnom centru Civilne zaštite Hercegbosanske županije pored ovog požara u Hercegbosanskoj županiji aktivan je požar i na području općine Bosansko Grahovo na planini Staretina (Nuglašic, Bastasi) koja graniči s područjem općine Glamoč. Navodi se u priopćenju iz Vlade HBŽ.

Zbog izuzetno nepristupačnih, miniranih i minsko-sumnjivih terena požare na oba lokaliteta moguće je gasiti jedino zračnim snagama, te je zatražena pomoć Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u gašenju požara helikopterom.

Helikopter Oružanih snaga BiH je od 28. srpnja gasio požar u više navrata ali zbog visokih temperatura gašenje helikopterom je moguće u ranim jutarnji i kasnim večernjim satima. Zbog toga i zbog pogoršanja vremenskih uvjeta temperature i vjetra požar se u posljednja dva dana proširio po dubini i po dužini u obje općine. Na području općine Livno linija vatre je duga preko četiri kilometra i vatra je ušla u visoku bukovu šumu iznad naselja Čaprazlije i Donji Rujani. Istovremeno požar u općini Bosansko Grahovo se širi i prijeti ulaskom u visoku jelovu šumu na granici s općinom Glamoč.

Pored helikoptera Oružanih snaga BiH u gašenju požara sudjeluju i djelatnici ŠGD „Hercegbosanske šume“ koje se danima bore s vatrenom stihijom na područjima koji to dozvoljavaju. S obzirom da se požari šire velikom brzinom djelatnici ŠGD „Hercegbosanske šume“ u općinama Livno i Bosansko Grahovo krenuli su s teškom mehanizacijom u prosijecanje šumskih površina kako bi odvojili opožarene površine i obranili visoke šume od vatrene stihije.

Od Operativnog centra Civilne zaštite Hercegbosanske županije doznajemo da je pomoć u gašenju požara tražena i od Oružanih snaga Republike Hrvatske, međutim s obzirom da se radi o područjima koja su minirana djelovanje kanadera u tim uvjetima nije moguće.

Od jučer u popodnevnim satima na području platoa Resanovci između općina Bosansko Grahovo i Drvar izbio je još jedan šumski požar. Gori visoka bukova šuma na opožarenoj površini oko 3 hektara. Ovaj požar pod nadzorom drže djelatnici ŠGD „Hercegbosanske šume“.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok