Od jutros helikopter Oružanih snaga BiH gasi požar na Troglavu dijelu Dinare iznad sela Gubina u Livanjskoj općini.

Aktivni požar proteže se na dužini od 20 km, a drugi helikopter koji je trebao stići iz Banja Luke za gašenje požara nije doletio zbog nevremena u Banja Luci. Čim vremenske prilike to dopuste helikopter će se uključiti u gašenje požara na ovom dijelu Hercegbosanske županije. Helikopter Oružanih snaga BiH sinoć je imao 9 preleta u gašenju požara na Dinari.

Krizni stožer koji koordinira aktivnosti na gašenju požara u Hercegbosanskoj županiji dao je prioritet požaru na Dinari i Troglavu zbog miniranih dijelova područja Dinare i sprječavanju širenja požara u visoku šumu.

U gašenje požara na Dinari i na graničnom području Bosanskog Grahova i Glamoča na Staretini uključeni su djelatnici svih šumarija Hercegbosanskih šuma, Livanjskog vatrogasnog društva, navijačka skupina NK Troglav „Konjica“, GSS Hercegbosanske županije, lovci i mještani sela u donjem dijelu Livanjskog polja.

Prije nekoliko dana ponovo je upućen zahtjev za korištenje kanadera iz Republike Hrvatske. Dosad nije stigao nikakav odgovor i na ovaj zahtjev mada se požar proširio iz Republike Hrvatske na ovaj dio Hercegbosanske županije prije petnaestak dana.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok