''Ovo što vidim danas za mene je više od projekta jer ne znam kad smo se našli u ovolikom broju okupljeni.

Danas u ovom teškom vremenu koje je puno pesimizma, demagogije, puno opterećenja jednostavno je potrebno ljudima da se nađu, to je više od svega toga što mi danas ovdje imamo, naša  obveza i to ćemo raditi ubuduće ne osvrćući se na one koji ne znaju ništa drugo raditi nego pričati isprazne priče. Naša obveza je da stvaramo i osiguravamo uvjete za sve ljude na prostoru našega grada i cijele općine i da će ovakvih projekata biti i više'' naglasila je svome obraćanju predsjedateljica Zastupničkog doma  Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto. Upravo njoj je pripala čast svečano pustiti u rad vodovod Zagoričani-Potočani, kao jedna od najzaslužnijih za realizaciju ovog projekta čija je vrijednost nešto više od milijun i 210 tisuća konvertibilnih maraka.

U osvrtu na dosadašnje napore oko realizacije projekta i naglasio je to i predstavnik Mjesne zajednice Dobro ( a koja obuhvaća tri sela: Dobro, Zagoričani i Potočani) i ministar MUP-a HBŽ Darinko Mihaljević.

''Današnji dan je veliki dan za Mjesnu zajednicu i ovime završavamo infrastrukturne projekte. Rekonstruirana je elektromreža, postavili smo rasvjetu, asfaltirali sve putove, do zime je u planu novi telekomunikacijski centar čime smo riješili većinu infrastrukturnih potreba koje može imati jedna mjesna zajednica. Vodu smo najduže rješavali, još od 89. godine. Nismo do sada uspijevali riješiti i dovesti vodu iz Sturbe. Tražili smo druga rješenja i na sastanku s tadašnjim načelnikom Lukom Čelanom je dogovoreno da se ide na projekt prema Bistrici i Dumanu. Odmah se ispred MZ kandidiralo s novim projektom  sekundarne vodovodne mreže u Potočanima. Uz pomoć Općine Livno, današnjeg gradonačelnika Luke Čelana realiziran je i taj projekt, projekt cjevovoda Brina - Dobro u dužini od oko 4,5 km.'' ovom potporom viših razina vlasti i brigom općine projekt je uspješno završen. 

Projekt vodovoda Zagoričani-Potočani samo je dio velikog plana opskrbe livanjskog kraja pitkom vodom, s kojim se započelo prije 10 godina, 2007. godine. Tada je više od 70% stanovništva bilo bez pitke vode, a već danas vodoopskrba je gotovo u cijelosti završena. Ostatak se očekuje uspješno realizirati u skoro vrijeme.. Riješeno je tako pitanje pitke vode u selima: Srđevići, Komorani, Lipa, Čuklić, Grborezi, Ćusanlije , Tribić, Orguz, Prolog, Lištani, Odžak, Čaić, Gornji i Donji Rujani, Dobro, a sada Zagoričani i Potočani, istaknuo je livanjski gradonačenik Luka Čelan.

Za sve navedeno,  trebalo je osigurati ne samo značajna novčana sredstva nego i dobru tehničku pripremu.  Pripremni radovi obuhvatili su izradu projektne dokumentacije, ugovor vodospreme, nadzora, rekonstrukciju postojeće vodovodne mreže za koje su sredstva osigurali Općina Livno, Vlada HBŽ i resorno ministarstvo, kao i sredstva s više razine vlasti gdje je ključnu ulogu odigrala upravo predstavnica livanjskog kraja i hrvatskog naroda, Borjana Krišto.

Priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok