Požari na području Hercegbosanske županije i dalje su aktivni na Dinari, Staretini i Resanovcu, te na prijevoju Vaganj na kojem je požar prisutan nekoliko dana.

Zbog ozbiljnosti situacije i koordinacije u gašenju i kontroli požara danas su požarište na Vagnju obišli zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Hercegbosanske županije, Ivica Brešić i direktor ŠGD „Hercegbosanske šume“, Branko Ivković.

Za vrijeme obilaska požarišta na Vagnju susreli su se s djelatnicima i direktorom Šumarije Livno, Matom Salapićem koji rade na gašenju i kontroli ovog požara. Direktor livanjske Šumarije upoznao je predstavnike Vlade Hercegbosanske županije, zamjenicu predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i direktora ŠGD „Hercegbosanske šume“ o trenutnom stanju na požarištima na Vagnju i Troglavu dijelu područja Dinare na kojem je vatrena linija u krugu od 8 km i zahvatila je jednim dijelom kvalitetnu visoku šumu.

Govorio je o počecima požara koji su se proširili s druge strane Dinare i Kamešnice koje pripadaju Republici Hrvatskoj rekavši da Republika Hrvatska još uvijek nije ništa napravila u pružanju pomoći na lokaliziranju požara. Najkritičnije stanje je iznad sela Čaprazlija zbog minskih polja tako da djelatnici Šumarije ne mogu gasiti požar već mogu samo dežurati. Trenutno djelatnici ove Šumarije brane od vatre visoku šumu na području Vještića gore na Troglavu. Naglasio je da gasitelji svoj obol mogu dati nakon djelovanja helikoptera Oružanih snaga BiH koji je od sinoć stacioniran u Livnu i kontinuirano radi na gašenju požara.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije interesirao se i za trenutno stanje na drugim požarištima i danima je u obilasku svih požarišta na području Hercegbosanske županije.

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto zahvalila je na velikim naporima koji ulažu djelatnici Šumarije na gašenju požara rekavši da je stalno u kontaktu s predsjednikom Vlade Hercegbosanske županije, Oružanim snagama BiH, Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Sarajevu i nadležnim ministarstvom u Vladi Republike Hrvatske. U izjavi Službi za odnose s javnošću Vlade Hercegbosanske županije kazala je da prema proceduri kanaderi Republike Hrvatske dolaze gasiti požare samo u slučajevima kada su ugroženi stambeni objekti i ljudski životi. Naglasila je da konstantno stoji na raspolaganju Kriznom stožeru Hercegbosanske županije koji koordinira akcije gašenja požara i da će helikopter Oružanih snaga BiH gasiti požare do njihova okončanja.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok