Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kontinuirano u jutarnjim i večernjim satima gasi požare na Dinari.

Tako je jutros gasio požare na pojedinim lokalitetima u gornjem djelu Dinare gdje se naknadno pojavljuju požari. Jutros je poseban naglasak stavljen na gašenje požara iznad Lištana u livanjskoj općini.

Prema informacijama Operativnog centra Županijske civilne zaštite svi požari su pod kontrolom i stalno se dežura od sela Sajkovića do Ćajića na području općine Livno.

>>> Foto: Požarišta iz zraka

Kako smo informirani u MUP-u Hercegbosanske županije jučer su djelatnici Policijske postaje Livno u selu Kazanci u Livanjskoj općini izdali prekršajne naloge protiv supružnika M.M. rođene 1956. godine i J.M. rođenom 1953. godine koji su palili suhu travu i nisko raslinje čime su izazvali požar koji je brzom intervencijom Vatrogasnog društva Livno ugašen.

Također jučer oko 11:20 sati djelatnici policijske postaje Bosansko Grahovo u Ugarcima u općini Bosansko Grahovo zatekli su osobu rođenu 1952. godine koja je također palila suhu travu i protiv koje će također biti podnesen prekršajni nalog. I ovaj požar je lokaliziran.

U selu Lusnić u Livanjskoj općini jučer je oko 12:50 sati došlo do požara na pomoćnom objektu koji je brzom intervencijom Vatrogasnog društva Livno ugašen. Očevidom je utvrđeno da je objekt u potpunosti izgorio i da je u njemu bilo oko 350 bala sijena. Tijekom obavijesnog razgovora osoba I.G. rođena 1969. godine priznala je da je u blizini objekta palila suhu travu koju nije mogla kontrolirati i protiv nje će biti podnesena kaznena prijava zbog izazivanja opće opasnosti.

Prije ovih slučajeva nedopuštenog ponašanja djelatnici Policijske postaje Livno na temelju članka 348. Pravilnika o načinu vršenja poslova službe javne sigurnosti podnijeli su prekršajne prijave i to protiv G. P. rođenom 1984. godine u Livnu zbog toga što je dana 24. srpnja 2017. godine oko 20,00 sati u mjestu Dobro kod Livna vršio spaljivanje suhe trave, a da tom prilikom nije poduzeo odgovarajuće mjere opreza, osigurao odgovarajuće mjere, te poduzeo mjere zaštite sukladno propisima zaštite od požara. Ovakvom radnjom prijavljeni je počinio prekršaj po čl. 06 i 10 kažnjivo po članku 12. stavak 1 i točka 6. Odluke općinskog vjeća Livno o uvjetima i načinu spaljivanja suhe trave, korova, raslinja na području općine Livno, kao i protiv I.R. rođenom 1961. godine u Livnu, što je dana 03. kolovoza 2017. godine oko 11,20 sati zbog opasnosti od požara koji je prijetio njegovom imanju, zapalio vatru na otvorenom prostoru i na taj način uništavao suhu travu, korov, raslinje i strništa.

Opisanom radnjom prijavljeni je počinio prekršaj iz čl. 1. stavak 1. kažnjivo po članku 4. stavak 1. Zaključka stožera CZ HB županije broj 3,3/17 od 28. srpnja 2017. godine.

Iz MUP-a Hercegbosanske županije upozoravaju sve građane Hercegbosanske županije da ne pale suhu travu i raslinje kako ne bi izazvali velike požare i goleme štete. Također iz MUP-a Hercegbosanske županije mole sve da svaki i najmanji požar prijave dobrovoljnim vatrogasnim društvima županije pozivom broja 123, policije 122 ili Županijskog centra civilne zaštite 200-965.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok