Mladen Kruljac s još petoricom suoptuženih proglašen je krivim za malverzacije zemljištem u Sibinju pokraj Slavonskog Broda na osječkom Županijskom sudu.

Nepravomoćnom presudom Mladen Kruljac osuđen je na godinu i pol dana zatvora, Ivica Batinić na šest godina, Ivan Mišković na pet i pol godina, Ivan Rimac na tri godine i 10 mjeseci, Željko Garić na dvije godine zatvora, Zdravko Sočković na 15 mjeseci.

Sud je Batiniću i Miškoviću odredio istražni zatvor, no Batinić se nije pojavio na sudu, navodno je u Zagrebu zbog bubrežnog kamenca.

Tereti ih se za 58 milijuna kuna teške malverzacije zemljištem u Sibinju pokraj Slavonskog Broda. Riječ je o vrijednom zemljištu koje je država 2008. darovala općini radi gradnje zone malog gospodarstva. Tadašnji sibinjski načelnik Ivica Batinić i član općinskog poglavarstva Ivan Mišković, tereti se, prodavali su tu zemlju na namještenim natječajima i po proizvoljnoj cijeni. Parcele su kupili, među ostalima, i optuženi poduzetnici Ivan Rimac te Željko Garić.

– Kupci nisu planirali na njima ništa proizvoditi, nego ih dalje prodati za bitno veći iznos – istaknula je tužiteljica Zorka Fumić u završnoj riječi. Rimac je preprodajom parcele, prema optužnici, zaradio 3,5 milijuna eura.

Kako bi povisili cijenu zemljišta, Batinić i Mišković su, vjeruju tužitelji, “sredili” s Kruljcem da pošalje vojsku i uredi cestu. Tadašnji zapovjednik Kopnene vojske Kruljac učinio je to, tereti se, bez odobrenja načelnika Glavnog stožera Josipa Lucića. Državna je blagajna tako oštećena za tri milijuna kuna. Gradilište je u jednom trenu čak bilo zatvoreno jer nije imalo dokumentaciju, no vojska je nastavila raditi.

– General Kruljac za te radove imao je usmenu zapovijed generala Lucića. Posvjedočio je to i bivši predsjednik države Stjepan Mesić, koji je bio prisutan kada mu je Lucić dao zapovijed – naglašavala je, pak, Kruljčeva obrana.

Šestorka je bila u pritvoru u ljeto 2011.,  a na slobodu su izašli uz jamstva.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok