Devet godina traje pravna borba pet radnika bivšeg Auto-kluba Livno zbog 13 godina neisplaćenih plaća i doprinosa.

Iako u svoju korist imaju presudu i Ustavnog suda BiH Općina Livno odbija da im isplati zarađeno i presuđeno. Umjesto uživanja u penziji, osuđeni su na čekanje izvršenja sudskih presuda.

Piše: Azra Omerović | Zurnal.info

Vehbija Orman 32 godine radio je kao instruktor vožnje, od toga preko 20 godina u Auto-klubu Livno. Punih 13 godina nije primio platu. Njegove kolege Jako Marijan, Dražana Šeremet, Dragan Koprčina i Muharem Osmančaušević zajedno imaju preko 40 godina radnog staža i po 10 godina neisplaćenih plaća. Auto-klub Livno prestao je sa radom a bivši radnici svoja prava potražili su na sudu. Prvi put 2008. godine.

Putem suda tražili su ovrhu nad imovinom bivšeg poslodavca Auto-kluba Livno. Traže da se imovina proda da bi konačno uvezali radni staž i mogli otići u zasluženu penziju.  Općinski sud u Livnu 2011. godine donosi Rješenje o izvršenju pravomoćne i izvršne presude ovog suda i omogućava prodaju nekretnine radi naplate 13.600 maraka na ime uplate doprinosa za penziono osiguranje. Međutim, tu su tek počeli problemi za bivše uposlenike Auto-kluba.

Prepreka na njihovom putu ka ostvarivanju zasluženog su Općina i Općinski sud Livno. Općina Livno tvrdi da je ona vlasnik objekta i nositelj prava korištenja na zemljištu oko objekta. Međutim, nakon šest sudskih presuda Kantonalnog i Općinskog suda Livno, početkom 2017. godine i Ustavni sud BiH odbio je zahtjev Općine i potvrdio pravo radnika na objekat. To Općini nije značilo ništa, kao ni Općinskom sudu.

Tako je sutkinja livanjskog Općinskog suda Sofija Vrdoljak u julu ove godine najavila da će, nakon povratka sa godišnjeg odmora, “ponovo pozvati tražitelje ovrhe na uređenje prijedloga u odnosu na pravnog slijednika ili obustaviti postupak i ukinuti sve provedene radnje zbog nemogućnosti ovrhe”.

U razgovoru za Žurnal Vehbija Orman kaže da je ovaj sud glavni krivac zašto predmet traje ovako dugo, jer odbijaju izvršenje sudskih presuda.

- Kome je u interesu da se predmet odugovlači devet godina, mi imamo i presudu Ustavnog suda BiH, gdje jasno stoji da je presuda konačna, međutim sudija Sofija Vrdoljak traži da ponovo na sudu dokazujemo ko je nasljednik- kaže Orman i dodaje da je ovo igra između Općinskog suda i Općine “jer ako nije zašto nam traže nakon toliko sudskih postupaka da dokazujemo ono što je već dokazano”.

Slučajno ili ne, sve dosadašnje presude sutkinje Vrdoljak, bile su u korist Općine Livno. O njihovoj kvaliteti govori i činjenica da su svaki put bile poništene od strane Kantonalnog suda u Livnu, ali i od Ustavnog suda BiH.

GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE U CENTRU LIVNA

Poslovna zgrada bivšeg Auto-kluba nalazi se u centru Livna. Ima oko 1000 kvadrata građevinskog zemljišta.

Vehbija Orman kaže da je to atraktivno mjesto i da bi mnogi željeli to zemljište.

- Neko je najvjerovatnije zainteresovan za tu zgradu, pa zato ne daju da se proda. Čeka se taj neko, ko je ja ne znam- kaže Orman.

Orman kaže da je Općina istu tu zgradu 20 godina iznamljivala i na njoj zarađivala, a pored toga sa računa Auto-kluba općina je uzela 240 hiljada njemačkih maraka i čitav vozni park. Orman kaže da su radnici spremni da im daju i zgradu samo da im uplate njihov zarađeni novac.

- Mi smo im poklanjali zgradu, da nam samo uplate bar radni staž jer 13 godina nismo imali ni plaće ni ništa, međutim ostali su gluhi na sve naše zahtjeve- kaže Orman.

Općinski načelnik Luka Čelan (HDZ BiH) nije u vrijeme pripreme ovog teksta bio dostupan da odgovori na Žurnalova pitanja. Iz Općine su samo kratko rekli da je načelnik do daljnjeg na godišnjem odmoru. Na odmoru je bio i predsjednik Općinskog suda Niko Cvitanović.

Dok su načelnik i predsjednik suda na godišnjem odmoru, četiri radnika Auto-kluba o odmoru mogu samo sanjati. Čekaju početak novog sudskog spora za naplatu neisplaćenih plata i doprinosa. Muharem Osmančaušević nije dočekao pravdu. Preminuo je...

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok