Jučer je u Livnu i Tomislavgradu, na dva obiteljska nasada malina i kupina, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije organiziralo prezentaciju uzgoja i rezidbe maline i kupine.

Zbog velikog interesa poljoprivrednih proizvođača i onih koji se već bave uzgojem ove dvije vrste jagodičarskog voća, Ministarstvo je u goste pozvalo dipl. ing. Esada Babića i Fikreta Javorovca, predavače i eminentne stručnjake s dugogodišnjim iskustvom bavljenja ovom vrstom poljoprivredne proizvodnje.

Na zadovoljstvo organizatora i resornog ministra Ilije Šljivića, na obje prezentacije odazvao se veliki broj poljoprivrednih proizvođača, ponajviše mlađih osoba.

Gosti predavači su u uvodnom predavanju upoznali nazočne s mogućnostima uzgoja i podizanja nasada malina i kupina, osnovnim karakteristikama, te uvjetima u kojima ove dvije vrste voća daju najbolje urode. Nakon toga praktično je prikazan način rezidbe i vezivanje malina i kupina, te su detaljno pojašnjene mjere koje treba obaviti u ovome vremenskom periodu.

Nazočni su upoznati s mogućnostima i cijenama otkupa, kapacitetima hladnjača i općenito velikoj potražnji za jagodičarskim voćem ne samo na tržištu Bosne i Hercegovine, nego i tržištu Europske Unije.

Ministar Ilija Šljivić se na kraju predavanja obratio nazočnima, izrazio zadovoljstvo odazivom i kazao kako je ovo izvanredna prilika za zaradu mladima i svima zainteresiranima koji se žele baviti ovom granom poljoprivredne proizvodnje. Pored toga, kazao je da će Ministarstvo u Programu poticaja za 2014. godinu osigurati određena financijska sredstva za proizvodnju jagodičarskog voća, kako bi na ovaj način potaknuo sve zainteresirane na proizvodnju malina i kupina.

Priopćeno je iz Vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok