U zgradi Vlade Hercegbosanske županije u Livnu danas je održan sastanak na temu „Problematika u funkcioniranju graničnih prijelaza Kamensko i Vaganj“.

Sastanku su ,među ostalim nazočili predsjedatelj Predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović, predsjedateljica Zastupničkog doma BiH, Borjana Krišto, ministar financija u Vijeću ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, federalna ministrica financija, Jelka Miličević, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Miro Džakula, direktor Granične policije BiH, Zoran Galić, te predsjednik Vlade Hercegbosanske županije  Ivan Jozić i ministri u Vladi Hercegbosanske županije kao i gradonačelnik grada  Livno i načelnik općine Tomislavgrad Luka Čelan i Ivan Vukadin.

Nakon sastanka održana je konferencija za medije  na kojoj se Predsjedateljica Zastupničkog doma BiH Borjana Krišto na samom početku zahvalila gostima na dolasku te je naglasila zadovoljstvo što je na njenu inicijativu održan sastanak u Livnu gdje je već od ranije poznat problem i stav županijske vlade i predstavnika  Livna i Tomislavgrada za prekategorizaciju graničnih prijelaza Kamensko i Vaganj.

Krišto je spomenula odluku Vijeća ministara iz 2012. godine gdje je Granični prijelaz Kemensko predviđen u prvu kategoriju i da je sporazumom između Vlade RH i Vijeća ministara BiH taj granični prijelaz došao u treću kategoriju.

„Mi smo nakon toga učinili puno toga da se taj granični prijelaz prekategorizira. Danas smo tu gdje jesmo i nakon toga činimo sve da ovaj granični prijelaz uistinu realizira kad je u pitanju njegova prekategorizacija a isto tako da Granični prijelaz Vaganj, s obzirom da je završena prometnica i prometno povezan sa RH i ima sve pretpostavke da postane dio međunarodnog graničnog prometa putnika“, kazala je Krišto.

Po njezinim riječima , dogovoreno je na sastanku da se uputi ponovno inicijativa od strane Predsjednika Vlade HBŽ skupa sa gradonačelnikom Livna i načelnikom općine Tomislavgrad , na Upravu za neizravno operezivanje , na graničnu službu , na mješovito inegrirano povjerenstvo za upravljanje granicom  te Ministarstvo financija Vijeća ministara BiH i Federalno ministarstvo financija.

„Ovaj zahtjev će diplomatskim putem biti upućen na Vladu RH a na nedavnom posjetu premijera naše susjedne države Andreja Plenkovića to je bila nama jedna od tema i ne vidim razlog da ovo pitanje do kraja godine ,što je naš cilj , završimo“, istakla je Krišto .

Uz to je još dodala da će Uprava za neizravno operezivanje učiniti sve da krajem ove godine i u prijedlozima proračuna stavi i ispuni sve pretpostavke koje su potrebne da Granični prijelaz Kamensko na neki način bude prekategoriziran u veću kategoriju a Granični prijelaz Vaganj postane međunarodni prijelaz putnika.

„Ovaj posao nije lako odraditi , mi ćemo biti uporni i ustrajni  a ja vjerujem  da ćemo uspjeti u tome prije svega što je to potreba svih žitelja ove županije a što izravno utječe na razvoj gospodarstva ovog kraja“, poručila je Krišto.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Miro Džakula se osvrnuo na period izgradnje Graničnog prijelaza Kamensko donacijama EU i da je napravljen da zadovoljava sve potrebe koje treba postojati na graničom prijelazu za uvoz i izvoz svih proizvoda biljnog i životinjskog porijekla .

„Pristupanjem Hrvatske u EU određena su dva granična prijelaza za izvoz proizvoda biljnog i životinjskog porijekla a to su Bijača i Gradiška.To je bio izričiti stav EU koji je RH prihvatila i samim time se došlo u situaciju da Kamensko bude granični prijalaz za uvoz svih proizvoda bilojnog i životinjskog porijekla u BiH i za izvoz svih onih proizvoda za koji nisu potrebne fitosanitarne inspekcije“, kazao je Džakula.

Što se tiče Graničnog prijelaza Vaganj , Džakula je kazao da ima novu informaciju da je RH napravila sa svoje strane objekat i sve uvjete koje treba da ima takav jedan prijelaz dok će ova današnja inicijativa za prekategorizaciju spomenutih graničnih prijelaza , po njegovim riječima, biti pokušana izvesti sa kolegama iz RH putem mješovitog povjerenstva dviju država.

„Nastojat ćemo da Granični prijelaz Kamensko dobije status preko kojeg će se moći izvoziti proizvodi biljnog i životinjskog porijekla u EU a da GP Vaganj bude međunarodni prijelaz putnika“, istaknuo je Džakula.

Za predsjednika Vlade Hercegbosanske županije  Ivana Jozića , ova inicijativa i sastanak znače dobru volju da se riješi problem koji je nastao prije četiri godine vezan za navedena dva granična prijelaza.

„Zaključak je donesen da inicijativa krene od Vlade HBŽ prema svim nadležnim i spomenutim institucijama da bi se konačno riješio problem koji imamo“, istaknuo je Jozić.

On je , kako kaže u ova četiri mjeseca koliko je na čelu županijske vlade održao niz sastanaka za gospodarstvenicima ove županije  i na zadnjem sastanku održanom u Tomislavgradu upoznat je sa razočaravajućim podacima o prometu roba i radu špediterskih poduzeća u zadnje četiri godine.

„Iz tog dijela je nanesena velika šteta gospodarstvenicima  a pogotovo su tu na udaru grad Livno i općina Tomislavgrad“, kazao je Jozić.

Na kraju je dodao da je  ovaj sastanak uz dobru volju svih nazočnih iz institucija vlasti  pokazao dobronamjernu inicijativu da se riješi problem i da se pokrene prvenstveno gospodarstvo u boljem i pozitivnijem smjeru.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok