U nedjelju 8. listopada 2017. svečano će se obilježiti 125. obljetnica osnutka župe Krnjeuša kod Bos. Petrovca.

Budući da župa Krnjeuša fizički više ne postoji organizatori proslave su Banjolučka biskupija i župa Drvar-Bos.Petrovac čiji župnik je upravitelj i župe Krnjeuša.

Najprije će u 11 sati biti molitva opijela za ubijenog krnjeuškog župnika Krešimira Barišića, na mjestu njegove mučeničke smrti, tj. na lokaciji gdje je nekad bila župna crkva Uznesenja BDM u središtu Krnjeuše, spaljena i srušena u kolovozu 1941.

Potom će se u 12 sati slaviti svečana sv. misa koju predvodi banjolučki biskup Franjo Komarica, na groblju „Kod križa“,  jedinom još uvijek vidljivom tragu postojanja ove župe. Na misi će pjevati župni zbor iz Jajca, rodne župe krnjeuškog župnika Krešimira Barišića.

Za vrijeme mise biskup Komarica će posvetiti novoizgrađeni kameni oltar, postavljen ispred  ranije podignutog spomen-križa, a na kraju mise blagoslovit će spomen-ploču u čast više od 240 ubijenih Hrvata Krnjeuše u kolovozu 1941., koju je još 2001.- o 60. obljetnici pokolja u Krnjeuši -  napravila Zavičajna udruga krnjeuških Hrvata iz Zagreba.

U 14 sata u Domu kulture u Bos. Petrovcu bit će upriličena svečana akademija u čast 125. obljetnice župe Krnjeuša.

Župa Krnjeuša osnovana je 1892., kada je izgrađena i župna crkva Uznesenja BDM.  Pred 2. svjetski rat u župi je živjelo blizu 1500 vjernika katolika. Početkom 2. svjetskog rata, 9. i 10. kolovoza 1941., četničko-partizanski ustanici izvršili su strašan pokolj nad Hrvatima Krnjeuše, ubivši na zvjerski način više od 240 civila, uglavnom žena, djece i staraca, a među njima i krnjeuškog župnika Kešimira Barišića, zajedno s trojicom mladih sjemeništaraca.

Budući da su sve hrvatske kuće bile spaljene, preživjeli Krnjeušani rasuli su se diljem Hrvatske i svijeta, a nakon rata komunistička vlast priječila im je povratak na ognjišta. Glavnina imovine krnjeuških Hrvata je nacionalizirana i podijeljena novim vlasnicima.

Jedini vidljivi znak postojanja župe bilo je devastirano i zaraslo groblje „Kod križa“ na kojemu je ostao očuvan samo jedan nadgrobni spomenik i jedan kameni križ. Od 2015. na tome se groblju, nakon 74 godine,  ponovno slave mise i komemoriraju žrtve o obljetnici pokolja. Groblje je temeljito očišćeno i ograđeno ovog ljeta u povodu ove velike obljetnice župe.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija