I ove godine, Livanjska noć biti će ispunjena bogatim kulturno – zabavnim programom.

Prvi Livnjaci u Švicarsku su došli 1957. godine, danas ih u Švicarskoj ima po procjeni nekoliko tisuća koje čine stotine obitelji Livnjaka rasutih po cijeloj Švicarskoj. Najveći dio nastanio se u južnom kantonu, Ticinu.

Piše: Moja Domovina

U malom nogometu Livnjaci nastupaju kao klub Livno Zürich već od početka osamdesetih godina. Iako je i ranije bilo pokušaja u osnivanju udruge,  potrajalo je dugo dok se Livanjska zajednica osnovala. Zamisao o osnivanju proizišla je 2009. godine  od Daria Krivića i Gorana Matana, mladih Livnjaka, rođenih u Švicarskoj. Livanjska zajednica nakon toga je i službeno registrirana i na čelo udruge za predsjednika izabran Dario Krivić.

Uz očuvanje vrijednosti livanjskog kraja, Livanjska zajednica svoj trud maksimalno ulaže da bi u Švicarskoj prikazala kulturnu baštinu Livnjaka i livanjskog kraja.

To im uspješno polazi za rukom. Livanjske noći uvijek su dobro posjećene, gosti u kulturnom dijelu su najčešće kulturno umjetnička društva iz Livna ili drugi umjetnici kao što je to prošle godine bio Plesni klub Paganini. Uz udruge iz domovine, često u kulturnom dijelu nastupe i hrvatske udruge iz Švicarske. Kulinarska ponuda također je vezana uz rodni kraj, kako to ponosno ističe sadašnji predsjednik zajednice Jozo Dalić. Uz ostale specijalitete u ponudi je livanjski brend – Livanjski sir koji se u međuvremenu može kupiti i u Švicarskoj.

Uz organiziranje velikih godišnjih događanja – Livanjske noći i dvoranskog nogometnog turnira, zajednica tokom godine njeguje kontakte s drugim hrvatskim udrugama u Švicarskoj i domovini, djeluju humanitarno i sudjeluju na sastancima kod ureda za migraciju gdje su uz KUD S.S. Kranjčević i Hrvatsku katoličku misiju jedini predstavnici hrvatskih udruga koji su registrirani u gradu Zürich.

Predsjednik Dalić posebno ističe aktivno djelovanje zajednice u projektu i-platforme koja podržava i podstiče razvoj Bosne i Hercegovine kroz povezivanje bh. dijaspore u Švicarskoj. i-platforma prikuplja i razmjenjuje informacije, povezuje aktere iz obje zemlje, stvara sinergiju, podstiče i promovira inicijative koje daju doprinos razvoju socijalnih, ekonomskih i kulturnih procesa u Bosni i Hercegovini. Bilo bi dobro kad bi se u ovaj projekt uključile i druge hrvatske udruge, poručuje Dalić. Više o i-platformi: http://www.i-platform.ch/

9.Livanjska noć održati će se 4. studenog 2017. u Unterrohrhalle, Schlieren. U kulturnom programu nastupiti će KUD Ljubunčić iz Livna i zbor mladih Hrvatske katoličke misije Zürich „Korak“. Za odličnu zabavu pobrinuti će se gosti iz Livna „Martini Band“ čiji sastav čine Ilija Gelo, Vesna Mišković, Josip Čondrić, Marko Kelava, Robert Vidović i Ante Brčić.

„Iako naša zabava nosi naziv „Livanjska noć“, kao i u dosadašnjim zabavama – biti će ovo hrvatska noć jer Martini Band ima širok repertoar kojim obuhvaća Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku“, poručuje Dalić i poziva sunarodnjake iz bliza i daleka na devetu Livanjsku noć.

 

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija