Sinoć je u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu održana tribina na temu darivanja organa.

Tribinu su organizirali Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH i Donorska mreža u BiH, u suradnji s tomislavgradskim Domom zdravlja. Piše Tomislavcity.

U prepunoj dvorani sve prisutne je na samome početku pozdravio Tomislav Žuljević, predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH, posebno zahvalivši doktorici Katarini Madunić kao jednoj od glavnih inicijatorica tribine. U svome predavanju govorio je o važnosti transplantacije i o tome kako se presađivanjem organa i tkiva danas širom svijeta uspješno liječe teški bolesnici. Kao organe koji se mogu presađivati naveo je: bubrege, srce, jetru, pluća, gušteraču, tanka crijeva, rožnjaču, srčane zaliske, kosti, tetive i kožu, dok je naglasio da se reproduktivni organi i tkiva ne uzimaju od mrtvih osoba. Zanimljiva je i statistika koju je spomenuo gosp. Žuljević, a koja govori da je veća vjerojatnoća da će vama zatrebati darovani organ nego da ćete vi postati davatelj organa.

Na tribini su bili prisutni i predstavnici vjerskih zajednica. Nazočnima su se tako obratili gvardijan Franjevačkoga samostana u Tomislavgradu, fra Sretan Ćurčić i izaslanik imama Islamske zajednice. Naglasili su da vjerske zajednice podržavaju darivanje organa. U tom kontekstu fra Sretan je spomenuo papu Ivana Pavla II., koji je u jednoj od svojih enciklika jasno naveo kako je grijeh zakopati u zemlju ono što može spasiti drugoga čovjeka. Fra Sretan je isto tako pozvao cjelokupno društvo na izgradnju kulture darivanja organa. Navodi portal Tomislavcity.

Doktorica Nermina Rizvanović, anesteziologinja i bolnička eksplantacijska koordinatorica u Županijskoj bolnici u Zenici, također je bila jedna od predavačica. Doktorica Nermina je svoju temu usmjerila na smrt mozga, uzroke koji dovode do smrti mozga, te testove kojim se provjerava je li nastupila smrt mozga. Navela je da se nakon što nastupi smrt mozga, razgovara s obitelji kod kojega je ista nastupila kako bi im se dale smjernice o eventualnom darivanju organa.

„U suvremenom svijetu smrt mozga označava smrt čovjeka“, kazala je Nermina.

Između predavanja prikazana su i dva dokumentarna filma koja su govorila o važnosti doniranja i o transplantaciji srca. Mnogobrojni zainteresirani koji su se okupili na večerašnjoj tribini na samome kraju pristupili su potpisivanju donorskih kartica.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija