U četvrtak 9. studenoga 2017. godine na Velikom Batu dijelu Dinare u općini Bosansko Grahovo Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava (Livno A i Bihać A) Federalne uprave Civilne zaštite uništili su minobacačku minu M52 120 mm koju su primijetili planinari od kojih su neki članovi Gorske službe spašavanja Hercegbosanske županije.

Planinarili su iz Korita na vrh Veliki Bat i nakon što su je primijetili odmah su je označili i markirali. S lociranjem minobacačke mine odmah su upoznali Operativni centar Uprave civilne zaštite Hercegbosanske županije. Minobacačka mina je markirana na lokaciji udaljenoj 12 km od asfaltnog puta na nadmorskoj visini od 1365 metara.

Mina je u skladu sa standardnim operativnim procedurama uspješno uništena na mjestu događaja i to je odličan primjer suradnje Gorske službe spašavanja Hercegbosanske županije i Federalne uprave civilne zaštite u sklopu akcije koju je početkom lipnja Federalna uprava civilne zaštite uputila planinarima i planinarskim vodičima.

Ovakve aktivnosti doprinose spašavanju ljudskih života na našim planinama i stvaraju sigurnije okružje posjetiteljima planina. Ovim povodom iz Uprave civilne zaštite Hercegbosanske županije apeliraju na sve planinare i druge posjetitelje planina ako uoče bilo koje neeksplodirano sredstvo da to dojave Operativnom centru Uprave civilne zaštite Hercegbosanske županije pozivom broja telefona 034/ 200-965 radi žurnog djelovanja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok