Nakon što je nekadašnja livanjska Tvornica vunenih tkanina i prediva „Livtex“ ili kako su je još zvali „Preslica“ namjerno obezvrijeđena, ekonomsko-lihvarski slomljena, isječena i rasprodata kao sekundarna sirovina i nakon što je lani za mizernih 51.510 eura prodat njen atraktivni poslovni prostor u Beogradu, preostao je još samo plac s devastiranom pumpnom stanicom na izvoru Žabljaka.

No, tu je i opasnost od ekološke katastrofe jer se na tom mjestu nalaze i burad s kemikalijama! Piše Dnevni avaz.

Atraktivna lokacija

Inače, riječ je o prelijepoj i atraktivnoj lokaciji u srcu Livna, na jednom od dva gradska izvorišta za snabdijevanje stanovništva pitkom vodom.

Ostaci pumpne stanice koja je dugi niz godina vodom snabdijevala „Livtex“, ali i druge korisnike (Preslički vodovod), zarasli su u korov.

Sve što je bilo od metala pokradeno je, a odneseni su i podzemni kablovi.

U ruševini ove stanice na početku vodotoka Žabljaka još su razbacane alatne knjige, dnevnici vođenja pumpi i tretiranja vode hlorom i drugim prečišćivačima.

Pa čak i poneka porodična fotografija nekadašnjih radnika na održavanju pumpne stanice, nekoliko ispisanih radnih sveski, ali i upozorenje da su hemikalije koje se nalaze u prostoriji otrovne i opasne po život u slučaju neopreznog rukovanja.

Na upozorenju, otkucanom na pisaćoj mašini sedamdesetih godina prošloga stoljeća i ovjerenom pečatom Tvornice vunenih tkanina „Hasan Brkić“, stoji i uputstvo za pomoć i samopomoć u slučaju simptoma trovanja hlorom i drugim hemikalijama koje godinama stoje nezaštićene i slijevaju se u prekrasni vodotok! 

Zapaljive materije

Neka burad su i razbijena i vidi se da je dio praškastog bijelog sadržaja odnošen, ali se ne zna u koje svrhe. Na buradima kineskog proizvođača i bh. uvoznika stoji da su materije u njemu i zapaljive.

Nekada je sav kompleks bio ograđen i čuvali su ga radnici „Livtexa”, ali je već godinama ograda razvaljena i pristup otrovnim materijama imaju i djeca, životinje te brojne divlje i domaće patke i guske koje se gnijezde u obližnjem šipražju.

Rijeka koju građani piju

Boravak od nekoliko minuta uz napuštenu burad s hemikalijama izaziva podražaj na kašalj i suze u očima, što smo i sami osjetili prilikom posjete ovom mjestu.

- Nakon što je stečajni upravnik Osman Džaferović od prodaje prostora u Beogradu isplatio sebi 44.280 KM te oko 8.000 KM stražarima i jedan ugovor o djelu, ostalo je 2.580 maraka za pokriće troškova u cilju okončanja prijenosa vlasništva nad zemljištem i ovom „Livtexovom” pumpnom stanicom na izvoru Žabljaka kako bi se i to prodalo. Dotle je stanica u dosta lošem stanju s nezaštićenom buradi punom klora na izvoru rijeke koju građani piju - upozorava čelnik Sindikata „Livtexa“ u stečaju Mirko Penjak.

Pogledajte fotografije >>>

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija