Zahtjev za raspravu o smjeni ministra MUP-a Kantona 10 Darinka Mihaljević nije uvršten na dnevni red današnje sjednice Skupštine ovog kantona.

Ministar Darinko Mihaljević preživio je zahtjev za smjenu! Na današnjoj sjednici nije se izjašnjavao. Spasila ga je većina u Kantonu 10. Piše Žurnal.info.

Nediljko Rimac zastupnik HDZ 1990 tražio je pojedinačno izjašnjavanje zastupnika o zahtjevu za uvrštavanje točke dnevnog reda o povjerenju ministru Darinku Mihaljeviću. Dodao je da je nanesena šteta Vladi i Kantonu 10. 

„Ovdje nemamo ništa protiv bilo kakvog imena, ovdje mene zanima MUP i ministar. Može se on zvati Marko Marković ili Janko Janković to je nebitno. Ovdje se radi o narušavanju ugleda Vlade i Skupštine. Skupština je birala ministra, ovdje se radi o moralnom činu. Koliko je sirotinje ostalo sjediti kod kuće, jer nisu imali uvjeta za daljnje školovanje - nadareni.“ rekao je Rimac na današnjoj sjednici.

HDZ BIH BEZ JEDINSTVA

Ono što je zanimljivo jeste da ni u HDZ BiH nisu bili jednoglasni. HDZ-ov zastupnik Stipe Barun bio je za uvrštavanje na dnevni red Mihaljevićeve smjene, uz dva zastupnika iz HDZ 1990, dva HNL-a BiH-a te dva iz Pravaško-seljačkog saveza. Među suzdržanim bili su dva zastupnika HDZ BiH, po jedan iz SDP-a, SNSD-a i NS Radom za boljitak. Protiv rasprave o smjeni bilo je pet zastupnika HDZ BiH, dva iz SDA, jedan SNSD i jedan iz NS RZB. 

ZA: Jozo Ćosić (HDZ 1990), Nediljko Rimac (HDZ 1990), Josip Perić (HNL BiH), Ivan Krstanović (HNL BiH), Ivan Milić (Pravaško-seljački savez), Marko Ursa (Pravaško-seljački savez) i Stipe Barun (HDZ BiH)

SUZDRŽANI: Mile Marčeta (SNSD), Jozo Sliško (SDP), Robert Bagarić (HDZ BiH), Božo Pavić (HDZ BiH) i Ivica Matković (NS Radom za boljitak)  

PROTIV: Drago Puzigaća (SNSD), Jasenko Tufekčić (SDA), Arif Kovačević (SDA), Branko Krišto (HDZ BiH), Stipe Pelivan(HDZ BiH), Ljubo Velić (HDZ BiH), Tihana Krželj (HDZ BiH), Mirko Pavić (HDZ BiH) i Ilija Šljivić (NS Radom za boljitak)

SDA UZ KOALICIONOG PARTNERA

Jasenko Tufekčić zamjenik predsjedavajućeg Kantona 10, iako je rekao da tema o ministru Mihaljeviću zahtijeva duboku analizu, glasao je na kraju protiv uvrštavanja na dnevni red.  

„Smatram da odgovornost ministra podliježe odgovornosti cijele parlamentarne većine i da unutar toga mi kao parlamentarna većina moramo imati prave odgovore. Kada bi priča varanja Republike Hrvatske bila svedena samo na jedan slučaj, onda bi to bilo najkvalitetnije i najlakše reći. Ova tema zaslužuje duboku i sveobuhvatnu analizu svih nas, koji živimo u BiH i kako smo i da li smo na koji način varali RH-a.“ kazao je Tufekčić. 

„Tvrdim da to ne bi trebalo da bude tema ove sjednice. I odmah da kažem, držim da je to osobna stvar ministra Mihaljevića, njegovih razmišljanja. Moram reći i to da je u neku ruku to i odgovornost ljudi koji su birali gospodina Mihaljevića.“ dodao je Ivica Matković iz NS RZB. 

Podsjećamo da je nakon pisanja Žurnala o stipendijama koje su djeca ministra Darinka Mihaljevića dobijala prevarama, te nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja utvrdilo nepravilnosti, ministar Mihaljević vratio cjelokupni iznos novac u budžetski proračun Republike Hrvatske. 

Sve je proslijeđeno Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje na upit Žurnala odgovara: 

„Vezano uz Vaš upit možemo potvrditi da hrvatska policija provodi izvide. Obzirom na zakonsku odredbu o tajnosti provođenja izvida, trenutačno ne možemo komentirati konkretne korake koji se poduzimaju.“

 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok