Izložbom fotografija pod nazivom “Bosnom kroz vrijeme”, u Maloj galeriji sv. Ante u Sarajevu, fra Marijan Karaula je obilježio četrdeset godina druženja s fotoaparatom.

O umjetničkom dojmu fra Marijanovih fotografija govorio je književnik Željko Ivanković. On je podsjetio kako je i ranije imao prigodu govoriti o fra Marijanovim fotografijama i pri tome je nazočne podsjetio na njegovu izložbu pod nazivom “Zapisi duše” te je ustvrdio da se za fra Marijana s pravom može kazati kako je on majstor fotografije. Autor fotografije demonstrira neskrivenu zaljubljenost u ono što njegovo oko i oko objektiva vide, naglasio je Ivanović. Piše Večernji list BiH.

Precizan kao Jurkić

Krajolici Bosne kojima se gotovo vjernički predajemo od Gabrijela Jurkića naovamo, i za kakvima samo hodočastimo i tragamo, ne prestaju nas iznenađivati ni u svojim fotografskim izvedbama, pogotovo ako ih pred nas dovede rafiniran dar zapažanja kakav ima fra Marijan Karaula, kazao je Ivanović. I na ovoj izložbi fotografija prisutni su pejzaži livanjsko-kupreškog kraja kao i ramskog. Oko fra Marijana precizno je kao i oko Gabrijela Jurkića, konstatirao je Ivanković te dodao kako se stoga slobodno može reći da je fra Marijan majstor fotografije. Autor izložbe fra Marijan Karaula kazao je kako je prije izvjesnog vremena pročitao jednu misao koja kaže “da se ne može postati veliki glazbenik ili veliki fotograf ako čarolija ne živi u tebi.”

Nisam baš siguran da je ta čarolija živjela u meni, a pogotovo da sam pomišljao kako ću jednoga dana postati veliki fotograf, kada sam prije 40 godina kupovao svoj prvi fotoaparat, kazao je fra Marijan. Kupivši ga, također nisam tada promišljao da će, uz pero, upravo fotoaparat i fotografija obilježiti moj život, posebno sav moj višegodišnji radni vijek novinara i urednika.

Fra Marijan je podsjetio kako je prva njegova suradnja bila u novinama, u Našim ognjištima, te je objasnio kako je riječ o fotovijesti koja je bila objavljena. Sve svoje kasnije tekstove, reportaže i obimnije uratke u Svijetlu riječi ilustrirao sam fotografijama koje sam napravio, čak i tekstove i knjige drugih autora, kazao je fra Marijan. Od početka sam, uz dokumentarne fotografije, volio fotografirati i pejzaže, Bosanske krajolike.

Ljubav prema pejzažu

Smatram da je naša Bosna prelijepa u svojoj prirodnoj raskoši. Istina, možda bi je trebalo malo umiti i počešljati, ali i ovakva kava jest, doista je prelijepa u svako godišnje doba. Svako od tih godišnjih doba ima svoje čari i ljepote, samo ih treba znati uhvatiti okom kamere, jer je za mnoge skrivena i ne vide je, kazao je fra Marijan Karaula te dodao da je to bio i osnovni motiv priređivanja ove izložbe, da, naime, mrvicu tih čari Bosne otkrije i pokaže mnogima, posebno onima koji ih ne vide ili ih ne žele vidjeti.

Fra Marijan Karaula rođen je 1954. godine u Ljubunčiću, općina Livno. Za svećenika je zaređen 1982. godine. Surađivao je u brojnim časopisima i novinama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok