Zastupnik SNSD-a u Skupštini Hercegbosanske županije (HBŽ) Mile Marčeta demonstrativno je napustio današnju sjednicu Skupštine zbog neuvođenja srpskog jezika i ćirilice u rad tog zakonodavnog tijela.

Marčeta inzistira da se ćirilica uvede kao ravnopravno pismo u rad Skupštine HBŽ-a, kao i u nastavne i školske programe u mjestima u HBŽ-u gdje srpski narod predstavlja većinu.

Istaknuo je i to kako će i ubuduće napuštati sjednice županijske Skupštine dok se to pitanje ne riješi.

Marčeta je izjavi za Fenu ustvrdio kako se već dvadeset godina krši Ustav BiH, Ustav FBiH kao i Ustav Hercegbosanske županije, kada su u pitanju odredbe o uporabi službenih jezika i pisama, dodavši kako je krajnje vrijeme da se riješi to vitalno nacionalno pitanje za srpski narod.

- Svaki put ću napuštati sjednicu Skupštine Hercegbosanske županije dok se ne bude poštovao Ustav i zakon, kako prema nama zastupnicima, tako i u školstvu. Tražim da se materijali za sjednice Skupštine dostavljaju i na ćirilici, a inzistirat ću i na uvođenje ćiriličnog pisma pri nacionalnoj grupi predmeta u Hercegbosanskoj županiji - kazao je Marčeta.

Ta odluka nije stav Kluba Srba u Skupštini HBŽ-a već je, kako je kazao, njegov osobni stav i prosvjed.

U Klubu Srba, pored predsjednika Mile Marčete, još su i skupštinski zastupnici Drago Puzigaća (SNSD) i Slaviša Mihajlović (SNS).

Marčeta je najavio da će u dogovoru s Puzigaćom i Mihajlovićem, Klub Srba zauzeti službeni stav o tom pitanju. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok