Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je otkrio da je Tufekčić u Sarajevo dolazio autom Stranke demokratske akcije (SDA), dok je u putne naloge upisivao da koristi osobni automobil.

Od Doma naroda je dobivao novac za gorivo i dnevnice za putovanje u Sarajevo, ali neki dokumenti pokazuju da je istovremeno bio i u Tomislavgradu.

Jasenko Tufekčić obično dva puta tjedno putuje automobilom iz Livna u Sarajevo i nazad. On je delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (PFBiH) koji mu plaća troškove putovanja i dnevnice. Tufekčić je za dvije godine naplatio najmanje 28.000 maraka na osnovu 164 putna naloga. Njegove kolege su u istom razdoblju zajedno imale duplo manje putnih troškova.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je otkrio da je Tufekčić u Sarajevo dolazio autom Stranke demokratske akcije (SDA), dok je u putne naloge upisivao da koristi osobni automobil. Od Doma naroda je dobivao novac za gorivo i dnevnice za putovanje u Sarajevo, ali neki dokumenti pokazuju da je istovremeno bio i u Tomislavgradu.

Tufekčić je u 2015. i 2016. godini imao zakazane obaveze tokom 89 dana. Radi se o sjednicama Doma, kolegija i komisija te događajima koje su organizirale druge institucije. Međutim, on je podnio skoro dvostruko više putnih naloga. Pritom uglavnom nije upisivao precizne razloge dolaska u Sarajevo, već je navodio da dolazi zbog „obavljanja redovnih djelatnosti“.

- Najveći broj puta je dolazio tako kad nema ni kolegija, ni kluba, ni radnog tijela, rekao je za CIN sekretar Doma naroda PFBiH Izmir Hadžiavdić.

Nakon što su uočene nepravilnosti u njegovim putnim nalozima, Administrativna služba je Tufekčiću prestala isplaćivati naknade za putovanja.

- Pa, to je van pameti. Ja sam čovjek koji je sto godina po parlamentima, znači, prije svega vodim računa o sebi da nekim svojim potezom ne bih napravio nešto loše, rekao je Tufekčić u telefonskom razgovoru s novinarima. Kasnije je odbio govoriti za CIN.

Dužnosnici visokog morala

Tufekčić je član Općinskog i Županijskog odbora (ŽO) SDA u Livnu. Po zanimanju je diplomirani pravnik, a radio je kao pravni referent, općinski sudac za prekršaje, direktor Imovinskopravne službe i županijski ministar.

Od 2001. godine je profesionalni zastupnik u Skupštini Kantona 10, a godinu dana kasnije je delegiran iz reda bošnjačkog naroda u Dom naroda PFBiH. Na tim mjestima je i danas.

Od Livna do Sarajeva Tufekčić pređe oko 210 kilometara. Na posao ga stranačkim autom vozi Ernad Bajrić kojeg angažira ŽO SDA Livno. Predsjednik Odbora Sead Hadžijahić kaže da Tufekčiću Stranka ne plaća gorivo i dnevnice za putovanje u glavni grad.

Hadžijahić, također, kaže da automobil Županijskog odbora o svom trošku koriste svi iz Livna koji rade u „bošnjačkim institucijama“, pa tako i Tufekčić.

- Zaista nisam mogao ni da naslutim da se nešto tako može dogoditi, iskreno. Ovo je već malo (...) ne znam što bih Vam rekao, kaže Hadžijahić.

Kada dođe u Sarajevo, Tufekčić popuni nalog koji njegova tajnica u roku od sedam dana treba odnijeti nadležnoj službi na potpis. Nakon toga slijede obračun i isplata. Iz Administrativne službe su za CIN rekli da je nemoguće provjeravati da li su delegati u nalog unijeli točne podatke, jer smatraju da su to dužnosnici visokog morala.

Tufekčić je u naloge uvijek upisivao da dolazi svojim automobilom, upisujući pritom dva registarska broja. Novinari CIN-a su otkrili da barem jedan nije pripadao automobilu kojim je dolazio.

Prvih sedam mjeseci 2015. godine Tufekčić je u nalozima tvrdio da u Sarajevo dolazi svojim Fordom, registarskih oznaka 209-J-309.

Novinari CIN-a su otkrili da je vlasnik automobila ovih registarskih oznaka Slobodan Marjanović iz Bosanskog Šamca te da je riječ, ustvari, o Opel Omegi, kupljenoj u inozemstvu prije 19 godina: „Jest, moje tablice, to se može provjeriti u SUP-u. Baš sam prije mjesec-dva dana registrirao ponovno. Iste tablice, nikad nisam mijenjao. Uvezao iz Švicarske, prvi sam vlasnik“, kaže Marjanović.

Idućih godinu i pol dana Tufekčić je u naloge upisivao drugi automobil - Passat, registarskih oznaka 201-J-306. Prema informacijama nadležnih službi, automobil tih registarskih oznaka trenutno ne postoji u evidenciji.

Istovremeno u dva grada

Tufekčić je jedan od petorice delegata Federalnog doma naroda koji su 2015. i 2016. godine imali pravo na dnevnice i naknadu troškova prijevoza do Sarajeva i natrag kući. Delegatima se, prema Odluci Administrativne komisije, priznaje isplata troškova za dolazak na sjednice Doma, komisija i odbora. Odlukom je regulirano da se novac isplaćuje na osnovu razdaljine, odnosno 20 posto cijene goriva po pređenom kilometru.

Takvo pravilo je omogućilo Tufekčiću da svaki put kada putuje do Doma naroda u Sarajevo dobije između 146 KM i 193 KM naknade u koju je uračunat trošak goriva i dnevnica. Visina naknade za gorivo zavisi od cijene litre goriva, dok dnevnica iznosi 25 KM.

On je trebao biti na sjednicama: Doma naroda, kolegija, kluba naroda i komisija Federalnog parlamenta. Slične obaveze su imali i delegati Rasim Dostović (SDA) iz Banovića i Mostarac Aner Žuljević (SDPBiH). Njih dvojica su u 2016. godini zajedno imali 50 putnih naloga, a Tufekčić 89.

Dostović i Žuljević kažu za CIN da su redovno dolazili na radne obaveze u Sarajevo. U nalozima su detaljno opisivali razloge dolaska. Žuljević kaže da mu nije jasno kako je Tufekčić imao toliko naloga jer su imali skoro iste obaveze: „Pogotovo kad uzmeš kako je ovaj dom radio u ovom mandatu, onda to posebnu težinu ima - da je više ne radio, nego radio“.

Dostović kaže da u nalogu mora biti naveden razlog dolaska u Sarajevo: „Pa, bogami, mene su kontrolirali kad god u nalogu ne popunim nešto“.

Među nalozima koje je Tufekčić dostavio Parlamentu FBiH nalaze se i dva na kojima su upisani 31. kolovoz 2015. i 16. studeni 2016. godine. U nalozima piše da je na putu za Sarajevo bio od šest ujutro do osam navečer zbog „obavljanja redovnih djelatnosti“. Iako u Parlamentu ta dva dana nije bilo zasjedanja, Tufekčić je dobio 331 KM. Uz to, prema evidencijama koje je CIN dobio od Skupštine u Tomislavgradu, Tufekčić je ta dva dana bio na sjednicama Administrativno-pravne komisije.

- Ako bi se dogodilo da je na neki način fiktivan bio putni nalog, logično je da bi tu štetu Parlamentu morao nadoknaditi, odnosno da bi morao vratiti taj novac, kaže sekretar Doma naroda Hadžiavdić.

Tufekčić u Federalnom parlamentu ima pravo i na naknadu za rad u komisijama, od čega je tokom 2015. i 2016. godine zaradio 4.200 KM.

Istovremeno, on u Skupštini županije prima plaću i ostale naknade kao profesionalni zastupnik. Ova institucija nije CIN-u dostavila podatke o njegovim primanjima.

Zaposlenici Administrativne službe Doma naroda su u prosincu 2016. godine primijetili da Tufekčić u Sarajevo ne dolazi vlastitim autom, kao što to navodi u putnim nalozima. Zato ga je sekretar Doma naroda upozorio. „Rekao sam mu da mu nijedan više putni nalog neću realizirati i izvršiti isplatu“, kaže Hadžiavdić koji je o tome obavijestio i predsjednika ŽO SDA Livno.

- Kad je došao dopis, mislio sam da je to nešto malo, neka sitnica, nešto što nije uredu. On je rekao da će se riješiti, ali ovo je već otišlo dalje, kaže predsjednik ŽO SDA Hadžijahić.

On je o ovome obavijestio vrh Stranke gdje mu je rečeno da to sam riješi s Tufekčićem.

Nakon što mu je Dom naroda prestao isplaćivati novac za putovanja, Tufekčić je, prema informacijama iz ove institucije, dostavio još tridesetak putnih naloga. Nijedan nije isplaćen.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija