Iz tiska je ovih dana izišao zbornik radova znanstvene konferencije „Duvnjaci (o) Duvnu“: Energetski, poljoprivredno-stočarski, šumarski, turistički i lovno-gospodarski potencijali duvanjskoga kraja.

Zajednički su je 17. rujna 2016. godine organizirali Udruga „Naša baština“ iz Tomislavgrada, Udruga „Stećak“ iz Grabovice i Zaklada dr Franjo Nevistić iz Zagreba.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom općine Tomislavgrad i Vlade Hercegbosanske županije.

Na konferenciji je sudjelovalo preko dvadeset izlagača a u zborniku je četrnaest radova, pristiglih do zadanoga roka.

Cilj ove konferencije bio je prikazati potencijale duvanjskoga kraja čijim bi se aktiviranjem popravila ekonomska, demografska, infrastrukturna, energetska, poljoprivredna, turistička i stočarska slika duvanjskoga kraja.

Uz povijesni prikaz duvanjskoga kraja kroz povijest autori članaka su na znanstven način prikazali potencijale duvanjskoga kraja u poljoprivredi, stočarstvu, vjetro, hidro i helio energiji, u lovstvu, šumarstvu, turističke potencijale kroz arheološke nalaze, muzejsku i sakralnu baštinu. Kako je u uvodu naglasio glavni urednik doc. dr. sc. Mate Buntić “tematika ovoga zbornika ne iscrpljuje sve ono što bi se moglo istražiti, prezentirati i ostvariti glede spomenutih potencijala, niti pretendira reći sve što bi se moglo o spomenutim potencijalima. Ona prije svega želi otvoriti nove vidike, predstaviti ideje i spoznaje koji su u mogućnosti pridonijeti općoj strategiji razvoja duvanjskoga kraja”.

Zbornik je tiskan u nakladi Naših ognjišta.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok