Ornitološko društvo "Naše ptice", u suradnji sa Srednjom strukovnom školom Silvija Strahimira Kranjčevića i Udrugom "Naša baština" obilježit će 2. veljače Svjetski dan močvarnih staništa.

Svjetski dan će se obilježiti promocijom publikacije i projekta učenika spomenute škole i društva. Osim toga, dr. Jasminko Mulaomerović održat će predavanje na temu "Modeli zaštite Livanjskog polja".

Livanjsko polje predstavlja najveći močvarni kompleks u Bosni i Hercegovini i najveće plavno kraško polje na svijetu. Na ovom je području dosadašnjim istraživanjima zabilježeno preko 700 vrsta biljaka, 42 vrste vilinskih konjica, 39 vrsta leptira, 16 vrsta riba, od kojih su četiri isključivo vezane za kraške vode, 6 vrsta vodozemaca, brojni sisari, uključujući i populaciju od oko 150 divljih konja, kao i 235 vrsta ptica. Kao izuzetno brojna izdvaja se gnjezdeća populacija kosca Crex crex koja je najbrojnija u Bosni i Hercegovini i jedna od najbrojnijih u cijeloj balkanskoj regiji,  a na zimovanju je zabilježeno 70000 ptica močvarica.

Zbog izuzetnih prirodnih bogatstava, Livanjsko polje je 2008. godine proglašeno za močvaru od međunarodnog značaja, a 2011. godine uvršteno je i na listu područja od međunarodnog značaja za ptice. Trenutno se nalazi i na listi potencijalnih Natura 2000 područja u Bosni i Hercegovini.

Međutim, Livanjsko polje još uvijek nije obuhvaćeno nijednom kategorijom zaštite na prostoru Bosne i Hercegovine, usprkos činjenici da, zbog velikog broja rijetkih i ugroženih vrsta biljaka i životinja, predstavlja jedan od najznačajnijih centara biodiverziteta.

U cilju očuvanja prirodnih bogatstava, Livanjsko polje je što prije neophodno proglasiti zaštićenim područjem, u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode Federacije Bosne i Hercegovine, navodi se na internetskim stranicama Ornitološkoga društva "Naše ptice". (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija