Skupština HB županije je na posljednjoj sjednici, održanoj krajem siječnja ove godine, usvojila odluku o visini dječjeg doplatka za djecu.

Prema ovoj odluci visina doplatka bi iznosila 30 maraka mjesečno za djecu do 15 godina života. Na godišnjoj razini izdvojit će se tako oko 2,5 milijuna maraka iz proračuna HB županije (za ovu godinu on iznosi oko 81 milijun maraka).

Ministrica zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi HBŽ Vasilije Broćeta izjavila je kako ova odluka još nije stupila na snagu jer ista nije objavljena u Narodnim novinama HB županije što bi uskoro trebalo biti učinjeno.

>>> Zbog ovoga nećemo iseljavati: Dječiji doplatak u HBŽ 30 KM

Do tada će Zavod za zdravstveno osiguranje HBŽ napraviti uputstva kako i na koji način će se ostvarivati dječji doplatak.

Ministrica Broćeta je najavila i skori doplatak sa federalne razine u visini od 50KM.

Koliko djeca dobivaju u drugim državama?

Iako BiH ekonomski zaostaje za državama EU usporedbe radi donosimo koliko iznose dječji doplatci u drugim državama.

Hrvatska - prema sadašnjim odredbama, 300 kuna dodatka po djetetu dobivaju obitelji koje po članu ostvaruju prihod do 543 kune, 250 kuna one kojima je prihod po članu 543 do 1.120 kuna te 200 kuna za obitelji s prihodom po članu od 1.120 do 1.663 kune

Njemačka - Za prvo i drugo dijete mjesečni doplatak je 190 eura po djetetu, ako slučajno imate i treće dijete, za njega iznosi 196 eura/mj., a za četvrto i svako daljnje dijete mjesečno se dobiva 221 euro.

Austrija - sva djeca imaju pravo na dječji doplatak pa je on za djecu do 3 godine 111 eura, za djecu od 3 do 10 godina je 119 eura, a za djecu od 10 do 19 godina 138 eura. U rujnu svake godine školska djeca od 6 do 15 godina dobiju i 100 eura. U Austriji se doplatak povećava ovisno o broju djece, a nakon drugog djeteta imaju pravo na dodatak za svako dijete ako je dohodak obitelji manji od 55.000 eura godišnje.

Francuska - svi Francuzi imaju pravo na dječji doplatak, ali nakon drugog djeteta, a iznos ovisi o broju djece i prihodima obitelji. Doplatak za dvoje djece je maksimalno 130 eura, za troje 296 eura, a za četvero 463 eura.

Belgija - jamči doplatak svakom djetetu do 18., koji raste s dobi i brojem djece. Tako prvo dijete od 12 do 18 godina ima pravo na 184 eura doplatka, drugo na 243 eura, a treće te dobi na 302 eura.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija