Državno povjerenstvo za suradnju BiH s UNESCO usvojila je nominacijski dokument za nominaciju Židovskog groblja za upis na Tentativnu listu UNESCO-a.

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasilo je Židovsko groblje nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2004. godine. Židovsko groblje u Sarajevu je drugo po veličini židovsko groblje u Europi, odmah nakon židovskog groblja u Pragu.

Godina 1630. je zabilježena kao godina otvaranja groblja. Nadgrobni spomenici bosanskih Sefarda razlikuju se i oblikom i motivima od židovskih spomenika u drugim dijelovima svijeta. Nominacija će biti dostavljena Centru za svjetsku baštinu UNESCO-a. Nakon upisa na Tentativnu listu slijede aktivnosti izrade Nominacionog fajla i plana upravljanjanja prema Smjernicama UNESCO-a za nominaciju nekog dobra za Listu svjetske kulturne baštine.

Državno povjerenstvo za suradnju BiH s UNESCO-m smatra da bi upis još jednog dobra na Listu svjetske baštine bio od velikog značja za promociju kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine.

Na sjednici je usvojen i nominacijski dokument za nominaciju Običaja natjecanja u košenju trave na Kupresu za upis na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Običaj natjecanja u košenju trave na Kupresu se razvio kao najvažnija tradicija u kojoj sudjeluje čitava zajednica te ju određuje kao ni jedna druga tradicija s ovog područja i predstavlja vrhunac društvenog okupljanja ovoga kraja.

Na Reperezentativnu listu nematerijalne baštine svijeta iz Bosne i Hercegovine do sada su upisani Zmijanjski vez i Konjičko drvorezbarstvo. Podržana je nominacija Gazi Husrev-begove biblioteke za UNESCO/Jikji Pamćenje svijeta nagradu. Ova nagrada uspostavljena je kako bi se obilježilo upisivanje najstarije postojeće knjige tiskane pokretnim metalnim slovima u UNESCO registar Pamćenje svijeta.

Ovom nagradom se odaje priznanje pojedincima, institucijama ili nevladinim organizacijama koji su napravili značajan doprinos očuvanju i dostupnosti dokumentarnog nasljeđa kao zajedničke baštine čovečanstva. Prošle godine Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke upisana je u Registar Pamćenje svijeta UNESCOa, istovremeno sa upisom i Hagade, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok