Udruga paraplegičara i osoba oboljelih od dječje paralize HBŽ-a, uz pomoć Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH, u Livnu je organizirala okrugli stol na kojemu su prezentirane mogućnosti prijave na mnogobrojne programe podrške školovanju, zapošljavanju i samozapošljavanju osoba s invaliditetom koje Fond pruža.

- Premda ima nešto više od 40 članova, Udruga paraplegičara i oboljelih od dječje paralize na prste jedne ruke može nabrojiti one koji su uspjeli pronaći posao - kazala nam je predsjednica Šemsija Ðeladini i dodala: - Iskreno, nisam tražila posao, ali sam pokušavala to za druge, međutim, ide jako teško. U Elektru imamo zaposlenu osobu, u Domu zdravlja i to je to. Piše Večernji list BiH.

Borba do zadnjeg dana

Među onima koji već godinama traže posao je i Livanjka Ivana Krišto koja je prije 15 godina završila Srednju ekonomsku školu, 34 su joj godine i do sada je uspjela odraditi jedino šestomjesečni pripravnički staž, govori nam Ivana i dodaje: - Iako sam položila i taj stručni ispit i sve, još uvijek ništa. Posla nema, samo neću odustati. Nema predaje. To ti je borba do zadnjega daha. Tko zna koji put pokazalo se kako je lakše svladati fizičke prepreke od onih u glavama ljudi, potvrdila nam je to i Nejra Šabić, rukovoditeljica Odjela za podršku i koordinaciju s pravnim subjektima u federalnom Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. - Općenito, neznanje je osnovni razlog, znate, kad osobe s invaliditetom traže posao i prijavljuju se kod poslodavca, on odmah zamisli da su to apriori osobe koje su nesposobne za rad, koje nemaju dovoljan radni učinak itd.

Novi natječaj

Vjerujte, praksa je pokazala kako su osobe s invaliditetom iznimno vrijedni radnici i da uvijek daju svoj maksimum - kazala je Šabić. Iz prikupljenih sredstava Fond financira programe podrške zahvaljujući kojima je, samo nakon zadnjeg javnog poziva, za koji je izdvojeno više od 6 mil. KM, posao dobilo više od 400 osoba s invaliditetom. Sljedeći javni poziv može se očekivati koncem ovoga ili početkom idućeg tjedna.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok