Općinski sud u Livnu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 u Livnu, protiv osumnjičenog M.D, dvatesetrogodišnjeg mladića, državljanina Bosne i Hercegovine, nastanjenog u Drvaru, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo silovanje.

Optuženom se stavlja na teret da je dana 15.01.2018. godine, u Drvaru, u alkoholiziranom stanju uporabom sile i prijetnje, na štetu oštećene ( 34 godine), na način kako je to opisano u dispozitivu optužnice tužiteljstva,  izvršio kazneno djelo silovanje iz čl. 203. st. 1. Kaznenog zakona FBiH.

Podsjećamo da je prethodno nakon donošenja naredbe o provođenju istrage i ispitivanja osumnjičenog, postupajući kantonalni tužitelj  dana 17. siječnja 2018. godine Općinskom sudu Livno podnio prijedlog za određivanje pritvora protiv osumnjičenog u trajanju od mjesec dana, s tim da je  05. ožujka 2018. godine, također doneseno i rješenje o produženju pritvora kojim se prema osumnjičenom produžuje pritvor za još dva mjeseca, jer se radilo o kaznenom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža, a koje kazneno djelo je posebno teško s obzirom na način izvršenja.

Za kazneno djelo silovanje iz čl. 2013. st. 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, predviđena je kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godine.

Sudac za prethodno saslušanje, Općinskog suda u Livnu je za dan 7. svibnja 2018. godine zakazao ročište radi izjašnjenja krivnje u kaznenom predmetu protiv optuženog.

„Potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje kaznenog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.“

Navodi se u priopćenju iz tužiteljstva.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok