Skupština Hercegbosanske županije (HBŽ) u petak je na sjednici u Tomislavgradu usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezima.

Ministar financija HBŽ-a Stipan Šarac istaknuo je kako su izostavljeni paušalni iznosi poreza na imovinu koji se plaćaju godišnje prilikom registracije teretnih motornih vozila i autobusa, te se ovim dopunama ispravlja ta pogreška.

Zastupnici su usvojili Zaključak kojim Nacrt zakona o javnom redu i miru HBŽ-a može poslužiti kao dobra osnova za izradu prijedloga Zakona uvažavajući sve primjedbe i prijedloge povjerenstava i zastupnika.

Načelnik sektora uniformirane policije MUP-a HBŽ-a Milan Juranić istaknuo je kako su prekršaji protiv javnog reda i mira dobar pokazatelj stanja sigurnosti te da izravno utječu na osjećaj osobne sigurnosti građana.

"Imajući u vidu stanje javnog reda i mira na području županije, pristupilo se izradi novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji bi kvalitetnije i sveobuhvatnije utvrdio relevantne pojmove, pravne institute i obilježja prekršaja protiv javnog reda i mira", kazao je Juranić.

Napomenuo je da su visina i vrsta sankcija usklađene s odredbama Zakona o prekršajima gdje se vodilo računa o obvezama i mogućnostima postupanja prilikom izricanja prekršajnih sankcija.

Na sjednici je usvojen i Zaključak kojim Nacrt zakona o porezu na promet nekretnina HBŽ-a može poslužiti kao dobra osnova za izradu prijedloga Zakona.

Istaknuto je kako važećim zakonom nije uređeno plaćanje poreza na promet nekretnina u slučajevima kada se prilikom kupnje nekretnine plaća porez na dodanu vrijednost.

Praksa je pokazala da se u slučajevima prometa nekretnina kada je prodavatelj pravna osoba koja se bavi djelatnošću izgradnje i prodaje nekretnina, prilikom sklapanja ugovora o kupoprodaji nekretnina ugovara da teret plaćanja poreza na promet nekretnina pada na kupca, naglašeno je tijekom sjednice.

Zastupnici su na sjednici usvojili i Program rada Vlade i Skupštine HBŽ-a za 2018.godinu. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija