Na današnji dan (09.svibnja) 1991. godine stanovnici šujičkog područja u blizini Tomislavgrada zaustavili su tenkovsku kolonu JNA na putu u Livno.

Dogodilo se to na sličan način kao u Pologu kada su Hrvati iz Širokog Brijega zaustavili tenkove JNA na tri dana (7.- 9. svibnja '91.).

JNA je nekoliko puta pokušala s vozilima i tenkovima ući u Livno, ali ju je svaki put zaustavilo lokalno stanovništvo. Osim kod Šujice tenkovi JNA jedanput su zaustavljeni kod groblja u Suhači (oko 5 km od Livna u smjeru Grahova), a jednom prilikom su došli i pred sam grad iz smjera Cincara, kada su ih prve zaustavile žene iz obližnjih kuća koje su sjele na cestu.

Koliko je bilo važno Jugoslavenskoj narodnoj armiji da uđe u Livno govori i činjenica da je u kolovozu 1991. održana komemoracija Srbima ubijenima 1941. na tom području. Taj je skup uz govore Biljane Plavšić i Jovana Raškovića trebao potencirati sukob između Hrvata i Srba, a tada bi se pojavila JNA kako bi donijela "mir".

Napomena: Na fotografiji blokada na prometnici Šujica - Kupres gdje se narod organizirao i postavio barikade tenkovima JNA kako iz smjera Kupreškog polja ne bi prošla u Livno i Tomislavgrad.

Dogodilo se na današnji dan-Domovinski rat

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok