Velika samostalna izložba livanjskoga akademskog slikara, magičnoga realiste Ivice Vlašića bit će otvorena u Galeriji Aluminij, u četvrtak, 17. svibnja, s početkom u 19 sati.

Ovaj istinski likovni užitak Mostaru zajednički daruju Matica hrvatska Mostar i Galerija Aluminij, a izložba je dijelom programa 20. Mostarskog proljeća – Dana MH Mostar i bit će otvorena pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH, priopćeno je iz Aluminija.

- U obadva naša izložbena salona izložit ćemo osamdesetak djela ovoga uglednog hiperrealističkoga slikara, prepoznatljiva stila u ovjekovječivanju prekrasnih livanjskih krajolika i plemenitih konja koji nas ostavljaju u osobitomu raspoloženju nakon susreta s Ivicinim platnima. Riječ je o presjeku četiri desetljeća dugoga stvaranja, točnije od slikareva izlaska s Akademije, 1976. godine, do danas, a dominiraju ulja na platnu, s ponešto pastela, akvarela, grafika i 20-tak živopisnih crteža. Praznik za oči ljubitelja izvrsne likovnosti – komentira direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka.

Ističući kako je takova čujnost slike brana maniri, komociji u pristupu, gledanje retrovizorom u ranije dosegnuto, hrvatski povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić, u svojemu osvrtu na Vlašićevo stvaranje, upozorava kako slikar poštuje konkretnu veličajnost prirode i na toj potki marnošću realistične opisnosti osmišljava svoj koncept slike, oblikujući scenu svojom varijantom hiperrealizma te, pomalo paradoksalno, minucioznošću slikarskoga čina, nadilazi činjenično, približavajući se ugođaju metafizičkoga.

Autor prigodnoga kataloškog osvrta, novinar i likovni kritičar Igor Brešan, poziva nas načas zastati i biti ljudima dostojnima ljepote!

- Vlašić je likovni Šimun Cirenac, spreman na svojevrsnu žrtvu, pa i podsmjehe onih koji u društvenoj Golgoti ničega nisu svjesni. O njegovu produhovljenomu realizmu mudroslovit će ponajbolje fra Vendelin Karačić, ustvrdivši za Vlašićeve pejzaže kako potiču promatrača na suživljen odnos pun poštovanja prema svijetu koji je vjerodostojno sadržajan. Vlašićev savjet konzumiranja lijepoga valja uslišiti, ta u pitanju je eliksir za sretniji, zdraviji i dugovječniji život… Krepkost da se napokon zapitamo u što smo to uvučeni, politikanstvom, korupcijom, profitom i uprljanim medijima. Valja naprosto okrenuti list i od danas, ako smo se već toliko dugo zavaravali, prodisati punim plućima. Priroda na njegovim platnima slavi, vegetacija buja, a konji glorificiraju nesputanost. Bile bi to zapravo temeljne poruke slikara: budite krepki, vitalni i slobodni, potvrda kako se uistinu radi o svojeglavom i dobrodošlom otklonu od turističkih razglednica. Budite svoji, pa makar i bili omamljeni u toj samoći, samoći koja liječi – nadahnuto je zapisao Brešan.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok