Broj sjednica koje su županijske skupštine održale u 1. kvartalu 2018. godine prilično je mali, samo su poslanici Skupštine USK, svi, bez izuzetka, prisustvovali svim održanim sjednicama „svoje“ skupštine (odnosno, na obje njih).

Po dvije sjednice, kao i Skupština USK, u 1. kvartalu 2018. godine imale su i skupštine BPK, SBK, HNK i K10, ali je broj izostanaka kod njih bio između 3 i 8. Sumarno 41 poslanik kantonalnih skupština, odnosno 14% od ukupnog broja, je već na početku godine odsustvovalo sa bar jedne sjednice kantonalnih skupština. A 11 od njih (5 u ZHK, po 2 u HNK i K10 i po 1 u PK i SBK) nije prisustvovalo nijednoj sjednici u 1. kvartalu 2018. Navode iz Centra civilnih inicijativa BiH.

U svakoj od kantonalnih skupština ima i poslanika koji, u prva tri mjeseca 2018. godine, nisu postavili ni jedno poslaničko pitanje ili podnijeli inicijativu – i nominalno i procentualno ih je najviše u Kantonu 10 (100%, što znači da nijedan od 25 poslanika nije u prva 3 mjeseca 2018. postavio nijedno pitanje), te u ZHK (91%, što znači da su samo 2, od 23 poslanika ove skupštine, postavili poslaničko pitanje u 1. kvartalu 2018).

>>>Skupština HBŽ najgora u FBiH, ali većina "profesionalnih" zastupnika prima velike plaće za (ne)rad

>>> Znate li zašto se javno ne objavljuju primanja zastupnika u Skupštini HBŽ? Navodno zbog zaštite osobnih podataka

Iznad 50% neaktivnih, u ovom kontekstu, imaju još i skupštine PK (76%), BPK (60%), TK (54%), USK (53%), a Skupština HNK ima tačno 50% poslanika koji, u 1. kvartali 2018, nisu postavili nijedno poslaničko pitanje ili pokrenuli inicijativu.

Najmanji broj poslanika koji nisu postavili nijedno poslaničko pitanja ili pokrenuli inicijativu imaju Skupština KS – svega 23% (odnosno 8 od 35 koliko ih je u Skupštini) – i Skupština ZDK – 26% (odnosno 9 od 35). 

Poslanici Skupštine ZHK, osim što su, u 1. kvartalu 2018. godine, pokazali nizak stepen zainteresovanosti za postavljanje poslaničkih pitanja i pokretanje inicijativa, pokazali su i najniži zabilježeni stepen učešća u diskusijama, u kantonalnim skupštinama, tokom 1. kvartala 2018. godine. Naime, svega jedan poslanik ove skupštine je, u posmatranom periodu, diskutovao o jednoj mjeri koja se pojavila na dnevnom redu. Što znači da je 96% poslanika bilo neaktivno. Manje od polovine poslanika učestvovalo je u diskusijama, po tačkama dnevnog reda i u PK (81% neaktivnih), te, u USK (53% onih koji nisu uzeli učešće u diskusijama).

Najveću zainteresovanost za diskusiju o tačkama na dnevnom redu pokazali su poslanici Skupštine ZDK, u kojoj, u prvom kvartalu 2017. samo dva poslanika nisu učestvovala u diskusijama. Jedina koja je još imala jednocifren broj poslanika koji nisu uzeli učešće u diskusijama o tačkama na dnevnom redu, tokom 1. kvartala 2018., bila je Skupština KS, sa 9 neaktivnih poslanika, u ovom kontekstu.

Nijedan zakon, od razmotrenih u prvom kvartalu 2018., nije došao na prijedlog poslanika.

Amandmanska aktivnost poslanika zabilježena je u TK, ZDK, BPK, SBK i HNK. A u USK, PK, ZHK, KS i K10 nijedan poslanik nije uložio nijedan amandman, u prvom kvartalu 2017. godine. 

Najveću aktivnost i u ovom segmentu pokazali su poslanici Skupštine ZDK – njih 16 podnijelo je 141 amandman.

Učestalost održavanja sjednica skupštine, vrijeme koje se provodi u radu na njima i oko njih, te, rezultati tog rada, ozbiljno dovode u pitanje opravdanost (svrsishodnost i moralnost) plaćanja tog rada. No, za sada samo Skupština Zeničko-dobojskog kantona, zahvaljujući principijelnoj odluci svojih poslanika funkcioniše tako da nijedan njen član (s izuzetkom novog Predsjedavajućeg Skupštine, izabranog 12.4.2017.) nije na platnom spisku Skupštine, odnosno, nije zaposlen u njoj.

Za razliku od ovog čina socijalne osjetljivosti i društvene odgovornosti, poslanika Skupštine ZDK, u skupštinama PK, BPK, SBK, HNK, KS i K10, imaju preko 50% poslanika koji su profesionalizovalo svoj status i primaju redovnu mjesečnu platu od skupštine. Uključujući i mjesece u kojima skupštine tih kantona ne održavaju sjednice. 

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija