Opći izbori u BiH održat će se 2.listopada ove godine. I dok je Ustavni sud BiH van snage stavio pojedine odredbe izbornog zakona kada je u pitanju Dom naroda, izbor zastupnika u županijske skupštine će se održati kao i prije.

Skupština HB županije je jedna od rijetkih u FBiH gdje imamo veliki broj političkih subjekata čime je izbor Vlade često dug i spor proces. U prilog tome ide i činjenica da je trenutna Vlada HBŽ imenovana  tek 2020.godine. Dvije godine nakon općih izbora 2018.godine. Prvenstveno zbog sukoba unutar HDZ-a BiH na relaciji Livno – Tomislavgrad. Zbog čega je došlo do svojevrsnog raskola unutar HDZ-a BiH HB županije.

Sve ovo je za posljedicu imalo stvaranje još jedne stranke, Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP) na čelu s nekadašnjim, visokopoziconiranim članom HDZ-a BiH Ivanom Vukadinom. Ovo je već treći član HDZ-a BiH koji je napustio stranku u zadnjih par godina. Prije njega su to učinili još Ivica Brešić (sada predsjednik HRS-a Livno) koji je čak bio i predsjednik županijskog odbora HDZ-a BiH HBŽ i Draško Dalić (osnivač Županijske neovisne liste, trenutno ministar financija u Vladi HBŽ) koji je nekada bio predsjednik Vlade HB županije.

Na ovim općim izborima možemo očekivati velik broj stranaka koje će biti zastupljenje u Skupštini HB županije. Koja inače broji 25 zastupnika.

Iako je nezahvalno prognozirati broj mandata koje će pojedine stranke osvojiti, ipak po nekim projekcijama, prijašnjim rezultatima i trenutnoj političkoj situaciji pokušali smo dočarati koliko će „šarenilo“ vladati u Skupštini HBŽ.

Tako možemo očekivati da će čak 9 stranaka biti zastupljeno u Skupštini HB županije. HDZ BiH će pojedinačno i dalje biti najjača stranka sa 6 mandata. HNP bi lako mogao osvojiti 5 mandata, HDZ 1990 4, HNL 3, SNSD 3, SNS, SDA, SDP i HRS po jedan mandat.

Blizu ulaska u Skupštinu je i Županijska neovisna lista (ŽNL), dok Narodna stranka radom za boljitak (NS RZB) nema realnih šansi za ozbiljniji rezultat.

Iz ovog šarenila bi trebala biti formirana Vlada. A s obzirom na postojeće političke, ali i međuljudske odnose, to će biti dug i mukotrpan proces. Jer za imenovanje Vlade je potrebna potpora 17 zastupnika.

Najvjerovatnija je mogućnost da će male stranke biti te koje će najviše profitirati.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok