Kada smo prošlog Božića radili intervju sa Zlatkom Dalićem, izbornik se sa sjetom u glasu prisjetio svoga ranog odlaska iz rodnog Livna.

– Postoji žal kod mene što sam rano otišao iz roditeljskog doma, već s 15 godina, i nisam puno vremena proveo s roditeljima. Sada kad god mogu nastojim otići u Livno, ali to ipak nije dovoljno. Uvijek se pojave neke druge stvari, treninzi, pripreme, utakmice... tempo života te “ubije” i onda najmanje vremena imaš za ono najvažnije pa nisam s njima koliko bih trebao biti. U Livnu su brat Miran i sestra Mladenka koji se brinu o roditeljima, ali, opet, mislim da im s moje strane treba više pažnje – kazao nam je tada Zlatko Dalić. Piše Večernji list.

Tata se dobro oporavlja

I danas, kada je tisućama kilometara udaljen od zavičaja i kada u Rusiji s hrvatskom reprezentacijom gradi nešto veliko, izbornik Zlatko svaki slobodan trenutak koristi za javljanje doma. Osobito teško bilo mu je nekoliko tjedana uoči polaska u Rusiju, kada se 87-godišnji otac Ivan u splitskoj bolnici borio za život. Danas je na oporavku u Krapinskim Toplicama, gdje se uz njega izmjenjuju Dalićev brat Miran i sestra Mladenka, dok je 85-godišnja majka Kata u Livnu.

– Zlatku je zbog očeva stanja bilo jako teško kada je odlazio u Rusiju, no učinio je tada sve što je mogao; tata, čije je stanje doista bilo kritično, zahvaljujući Zlatkovu angažmanu, iz Livna je bio prevezen u splitsku bolnicu, gdje se oporavio i sada, vedrog duha i sve boljega zdravstvenog stanja, prati sve utakmice naše reprezentacije – kazao nam je Miran Dalić.

“Livno se ponosi tobom”, piše na jumboplakatu na ulazu u izbornikov rodni grad, uz fotografiju Zlatka Dalića sa stisnutom šakom ispod grba Herceg-Bosne, na čemu je izbornik svojim sugrađanima zahvalio na stranici na Facebooku.

Nema sumnje da je izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, uz genijalnog inovatora Matu Rimca, autora Concepta One, u ovom trenutku najpoznatiji Livnjak u svijetu.

– Iz našeg su kraja roditelji slavnih reprezentativaca, braće Nike i Roberta Kovača, iz Lusnića, dok su Šukerovi, ali i Rimčevi iz Lištana. Mi Dalići smo iz Brine – nastavlja Miran Dalić priču o poznatim Livnjacima.

Gledate li vi utakmice hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu i ono što vam brat radi u Rusiji?

– Dok tata mirno, staloženo i bez ikakvoga stresa gleda nastupe Hrvatske, ja sam toliko nervozan, emotivan i napet da nemam snage to gledati. Nisam gledao nijednu utakmicu reprezentacije otkad je vodi moj brat, ni Ukrajinu, ni Grčku, ni sada u Rusiji... Ili prebacim na neki drugi televizijski program ili jednostavno odem u šetnju. Majka je slične naravi kao ja, i ona jako emotivno proživljava Zlatkove utakmice – kaže Dalić stariji.

I sami ste bili nogometni trener. Koja je bratova najveća trenerska kvaliteta?

– Zlatko je vrlo studiozan trener i veliku pozornost pridaje analizi suparničke momčadi. Ne može mu promaknuti nijedan detalj. Zahvaljujući bogatstvu i raznolikosti igrača kojima raspolaže, naša se reprezentacija u utakmici nikome ne podređuje, a uz to naši su igrači toliko kvalitetni da vrlo lako podnose rošade u momčadi i s lakoćom se, kako mi kažemo, “prešaltaju” na nove uloge koje im namijeni Zlatko – kaže Miran Dalić.

Pa opet, izbornikov posao nije lagan jer radi s igračima velikog ega koji su na Svjetskom prvenstvu svi stavili u službu momčadi. Izuzev jednoga, no on ionako više nije tema...

– Zlatko je uspio od skupa izvanrednih pojedinaca napraviti cjelinu, kolektiv koji savršeno funkcionira i da pritom svi igrači budu zadovoljni. Jer, bude li samo jedan pojedinac nezadovoljan, cijeli sustav i pozitivno ozračje koje se dugo stvaralo može se urušiti – nastavlja Dalić.

Ne odustaj od svojih principa

Čujete li se često s bratom dok je na zadatku u Rusiji?

– Zlatko nas nazove čim ulovi koji slobodan trenutak, no mi zaista ne razgovaramo o nogometu. Najviše ga, naravno, zanima očevo zdravstveno stanje, i odmah bude mirniji kada čuje da oporavak ide po planu – ističe Miran Dalić.

Što je tata Ivan Dalić poručio sinu u Rusiji?

– Da bude odlučan, čvrst, svoj, da nikad ne odustaje od svojih principa, da samo nastavi po svome i onda uspjeh neće izostati. Plasman reprezentacije nisu spominjali. Želja je da u Rusiji ostanemo što dulje, po mogućnosti do kraja, ali Zlatko je već na ovom Svjetskom prvenstvu napravio uspjeh i svi smo ponosni na njega – zaključio je Miran Dalić.

Budući da izbornikova oca Ivana očekuju još dva tjedna oporavka u Krapinskim Toplicama, Zlatko Dalić će, čim se reprezentacija vrati iz Rusije, put – Zagorja. Tko zna, možda ocu donese najljepši poklon – svjetsku medalju!

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok