U sklopu manifestacije "Dani sv. Nikole Tavelića", u petak je Tomislavgradu obilježen dan te općine koji se slavi u spomen na 1924. godinu, kada je u čast tisućite obljetnice krunidbe kralja Tomislava položen kamen temeljac za izgradnju duvanjske bazilike.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima.

Vijence su položili zajedničko izaslanstvo općine Tomislavgrad, grada Pleternice i izaslanica hrvatskog člana Predsjedništva BiH Lidija Bradara, potom izaslanstva Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije, izaslanstvo Veleposlanstva RH u BiH i Vlade RH, izaslanstvo grada Solina i PU Splitsko-dalmatinske županije, te predstavnici MUP-a Hercegbosanske županije i općine Kupres.

Kratku molitvu ispred spomen-obilježja za sve pokojne hrvatske branitelje održao je duvanjski gvardijan fra Sretan Ćurčić, nakon čega je u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

Nazočne vijećnike i njihove goste na početku sjednice pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Luka Krstanovic, dok je načelnik Ivan Vukadin održao govor u kojem se osvrnuo na proteklu godinu, kao i na projekte koji su završeni ili su u tijeku, te koji se planiraju realizirati u budućnosti.

Općina Tomislavgrad svake godine na svoj Dan dodjeljuje i javna priznanja zasluženim pojedincima, tako je i ove godine Općinsko povjerenstvo za dodjelu nagrada i drugih priznanja odlučilo da se medaljon Općine dodijeli 49-godišnjem Vinku Ljubasu, arheologu amateru iz Tomislavgrada za zasluge u pronalaženju, znanstvenoj obradi i trajnoj zaštiti fosilnih ostataka Duvanjskog praslona, čime je, po mišljenju povjerenstva, doprinio promociji i popularizaciji zaštite kulturnog i prirodnog nasljeđa i znamenitosti općine Tomislavgrad.

Općinsko vijeće donijelo je odluku da se posthumno javno priznanje Medaljon općine Tomislavgrad dodjeli zamjeniku ministra unutarnjih poslova FBiH Jozi Leutaru koji se, po njihovom mišljenju, zalagao za pravednu i konstruktivnu provedbu mirovnog sporazuma u interesu hrvatskog naroda u BiH.

Općinsko vijeće također je odlučilo da se Medaljon općine Tomislavgrad posthumno dodjeli i Peri Papiću, doktoru medicine, pripadniku Zdravstvenog voda Brigade "Kralj Tomislav" za nesebično izlaganje svoga života opasnostima kako bi pomagao spašavanju i izvlačenju najtežih ranjenika s prvih linija obrane tijekom Domovinskog rata.

Javna priznanja Vinku Ljubasu te članovima uže obitelji Leutar i Papić uručio je tomislavgradski načelnik. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija