Završena je sedma kampanja sustavnih arheoloških iskopavanja na lokalitetu Podvornice u Lištanima na Livanjskome polju, koja su provedena u organizaciji Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno.

 

Ranija iskopavanja pokazali su da se radi o kompleksnoj stratigrafiji od rimske i kasne antike do ranog, razvijenog i kasnog srednjeg vijeka, a ti nalazi potvrđeni su i najnovijim rezultatima istraživanja.

- Ovogodišnje iskopavanje nastavljeno je na jugoistočnom dijelu lokaliteta, iza ostataka ranije otkrivene ranokršćanske arhitekture, te u nasipu južno od bazilike. Ostacima rimske nekropole na lokalitetu pripadaju ulomci reljefno ukrašenih nadgrobnih spomenika, ulomci osuarija, rimski novčići i ulomci brončanih dijelova nošnje - kazala je za Fenu Marija Marić Baković iz Franjevačkog muzeja i galerije Gorica.

Dodala je kako je tijekom ove kampanje nađena velika količina reljefno ukrašenih ulomaka oltarne pregrade iz arhitekture ranokršćanske bazilike, koja je građena krajem 4. ili u 5. stoljeću.

- Antički slojevi preslojeni su srednjovjekovnim grobljem, koje je trajalo u kontinuitetu od kraja 9. do 15. stoljeća - kazala je Baković.

Po njezinim riječima, do sada je na lokalitetu istraženo ukupno 237 grobova.

- Prema načinu ukopa i nalazima u pojedinim grobovima (nakit i dijelovi nošnje) te ostalim pokretnim nalazima, preliminarna je procjena kako se u ovome dijelu lokaliteta radi o stratigrafiji od rimske antike do kasnoga srednjeg vijeka - naglasila je.

Svi pokretni nalazi, među kojima su i ulomci keramičkog i staklenog posuđa, smješteni su u Franjevački muzej i galerije Gorica – Livno, a prikupljeni osteološki materijal dalje će se slati na antropološku analizu, kako bi se dobili kompletni podaci o populaciji koja je živjela u Lištanima.

Uz voditeljicu iskopavanja Mariju Marić Baković, u stručnoj ekipi angažiranoj na istraživanju bile su arheologinje Ivana Čačija i Monika Mihaljević, student arheologije Josip Križan, te dokumentarist Miran Palčok.

U iskopu su sudjelovali stalni muzejski suradnik Vinko Vrdoljak, te Ado Balagić i Stipan Kalaica.

Inače, ovogodišnja iskopavanja financirana su sredstvima Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija