Tvrtka "Imres smartgreenergy" d.o.o. iz Livna u ponedjeljak je potpisala ugovor o stipendiranju s pet studenata tehničkog smjera.

Svi studenti su iz Livna, a iznos godišnje stipendije iznosi 1000 eura.

Kako je za Livno Online izjavio Pere Vrdoljak, predsjednik uprave društva, razlog stipendiranja je manjak stručnog kadra na tržištu rada u Livnu. Dodao je kako na ovaj način žele stvoriti kadar koji će pomoći ovoj tvrtki u realizaciji njihovih planova. A to su vjetroelektrana i reverzibilna hidroelektrana "Široka Draga" na planini Kamešnica.

Podsjetimo. U Livnu je krajem listopada prošle godine upriličeno potpisivanje Ugovora o partnerstvu na izgradnji Vjetroelektrane “Široka Draga” i početku istražnih radova za izgradnju drugog energetskog projekta na istoj lokaciji, reverzibilnoj hidroelektrani.

Područje je to iznad hidroakumulacije Buško jezero na planini Kamešnica, koje je po svim parametrima idealno mjesto za takve elektrane, štoviše, prema mišljenju stručnjaka C.R.E.A.M. Europe, jedinstveno u Europi. Ugovor o partnerstvu potpisali su Pero Vrdoljak, predsjednik Uprave tvrtke Imres smartgreenergy d.o.o. iz Livna i Yüksel Guler, predsjednik Uprave tvrtke Enprode iz Istanbula.

Turska tvrtka projektirat će i financirati projekt do izgradnje vjetroparka kod prijevoja Široka Draga (Kamešnica) na granici između općina Livno i Tomislavgrad.

U spomenutom ugovoru potpisan je i početak istražnih radova na projektu reverzibilne hidroelektrane Široka Draga, koja bi uzimala vodu iz Buškog jezera i dizala na nadmorsku visinu od 1050 metara, na kojoj bi se izgradilo drugo jezero. Voda bi se po potrebi vraćala u Buško jezero i u povratku bi se proizvodila električna energija. Reverzibilna hidroelektrana imala bi instaliranu snagu kapaciteta 1.120 MW i bila bi najveća hidroelektrana te vrste u jugoistočnoj Europi.

Ova reverzibilna hidroelektrana bi služila za balansiranje mreže električnog napona za taj dio Europe, pa i za cijelu Europu. Do ovoga se došlo u razgovorima i dogovorima s Europskim prijenosnim sustavom za električnu energiju ENCOI i pod pokroviteljstvom neprofitne organizacije C.R.E.A.M. EUROPE.

Vrijednost investicije vjetroparka je 80 milijuna eura, reverzibilne hidroelektrane 1,6 milijardi eura, a sredstva bi osigurala turska tvrtka. Ono što je značajno napomenuti jest da bi na izgradnji tog projekta bilo zaposleno do 3.000 ljudi, a nakon završetka projekta, posao bi dobilo 50-ak visokoobrazovanih osoba s tehničkim smjerovima. Gradnja bi trebala trajati između 3 – 5 godina. 

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije županija