U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata općine Tomislavgrad, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskoga rata općine Tomislavgrad, i zaklada „Dr. Franjo Nevistić“ iz Zagreba uz punu potporu i pokroviteljstvo Općine Tomislavgrad jučer je na Trgu dr. Franje Tuđmana u Tomislavgradu otkriven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku i utemeljitelju moderne hrvatske države, dr. Franji Tuđmanu.

Otkrivanju spomenika kojeg je u bronci na impresivan način, u formi intimnog portreta, snažnog duha i snažne  osobnosti udahnuo hrvatski kipar Ilija Skočibušić ,nazočilo je brojno izaslanstvo iz BiH i Republike Hrvatske , mnoštvo mještana ove općine  a među ostalim posebno su pozdravljeni Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin skupa sa predsjednikom OV Tomislavgrad i vijećnicima , prof.dr. Miroslav Tuđman , Ivić Pašalić u ime Zaklade dr. Franjo Nevistić , izaslanica predsjednika Vlade RH Ivana Perkušić , Ante Deur izaaslanik Predsjednice RH ,potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda te predstavnik HNS-a Mladen Bošković , predstavnici zakonadavne i izvršne vlasti Hercegbosanske županije, ratni generali i časnici HVO i HV ,izaslanstva susjednih općina i gradova te predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Načelnik općine općine Tomislavgrad Ivan Vukadin je u svom obraćanju kazao da je u svibnju 1993. godine doktor Franjo Tuđman, predsjednik hrvatskog naroda i otac suvremene i slobodne demokratske hrvatske države posjetio ovaj hrvatski kraljevski grad te je u svom povijesnom govoru poručio narodu Herceg Bosne i svim Hrvatima u svijetu :„Ovdje je rođena i ovdje se brani Hrvatska“.

„Tu njegovu poruku smo upisali u podnožje spomenika kao podsjetnik svima nama ovdje u Tomislavgradu, u Herceg Bosni i svima  koji budu promišljali o odnosu hrvatskog naroda i prostora njegovog postojanja“, kazao je Vukadin. 

Kao načelnik općine Tomislavgrad izrazio je ponos što su u suradnji s navedenim udrugama i zakladom kao i uz pomoć privatnih osoba i gospodarstvenika uspjeli postaviti spomenik predsjedniku svih Hrvata baš ovdje na prostoru Herceg Bosne u Tomislavgradu. 

„Narod ovoga kraja je oduvijek krasila neizmjerna, neuništiva, a ponekada i neobjašnjiva ljubav prema svojem hrvatskom identitetu i ideji hrvatske države i slobode. U svim ratovima, u miru, kroz vrijeme progona, jugosrpske kraljevine, u vremenima komunističke diktature ili u vremenima neizvjesnosti, kad su nas pokušali ili kad nas hoće uništiti, ostali smo vjerni svojem identitetu, koji smo oduvijek nazivali samo jednim jedinim imenom - hrvatskim“, istaknuo je Vukadin.

To hrvatsko biće , kako kaže Vukadin , uvijek je bilo otpor pokušaju protjerivanja, ali i ispružena ruka svakomu kao znaku pomirbe i suradnje. 

„Iako su ratovi i gospodarsko zapostavljanje ovdje stvarali nesagledivu štetu, odnosili mnoge živote, donosili različite osvajače i krvnike, hrvatski narod Herceg Bosne je  bio spreman za svoj dom i svoj narod sve dati“, naglasio je Vukadin.

Ta ljubav izražena i ocrtana u povijesti svakog sela, svake zidine od Save do Jadrana , po riječima Vukadina, je bila i ostala temelj našeg rađanja, življenja i preživljavanja čak i onda kad nisu imali za vlastiti život a ostajalo im je dovoljno za davanje hrvatskom narodu. 

„Tu snagu ovoga puka je prepoznao dr. Franjo Tuđman kao nitko drugi. On je bio svjestan važnosti hrvatskog jedinstva, održanja Bosne i Hercegovine kao države ravnopravnih i slobodnih naroda u kojoj je hrvatski narod kao najstariji i baš toj državi najodaniji, jedini stvarni garant njezine opstojnosti“ , kazao je Vukadin.  

Za prvog hrvatskog predsjednika u kontekstu hrvatske odgovornosti za mir na Balkanu , načelnik je spomenuo da je bio jedini iskreni zagovaratelj Bosne i Hercegovine kao samostalne i jake države.

„Vjera u snagu vlastitog naroda, nepokolebljivost u borbi za slobodu i postojanost u traženju pomirbe su odlike samo najvećih, onih koji imaju ljudsku, intelektualnu, političku i nacionalnu dimenziju sagledavanja povijesnih dimenzija i njihovog značaja nevidljivog iz uske dnevnopolitičke perspektive“, poručio je Vukadin dodavši da je velikanima svojstveno ne samo divljenje poklonika nego i prijezir i mržnja onih koji nisu niti znaju što jesu. 

Nošeni upravo idejama da je ljubav uvijek jača od mržnje, istina jača od laži , odlučili su se podignuti spomenik doktoru Franji Tuđmanu, ne samo kao hrvatskom predsjedniku, nego kao čovjeku koji će biti primjer njima i budućim generacijama.

„Mi smo se odlučili podignuti spomenik čvojeku koji je kao rijetko tko u povijesti označio hrvatsku težnju za slobodom i državom, vodeći svoj narod do pobjede u ratu i slobode u miru. Odlučili smo se podignuti spomenik čovjeku koji je imao snage živjeti pomirbu djece onih koji su nanijeli najveća zla svojem narodu i djece onih čiji su očevi pobacani u tisuće jama, nikad kažnjeni i nikad osuđeni. Inspirirani tom idejom hrvatski vojnici su izborili slobodu i državu boreći se rame uz rame protiv jugofašističke sile“, istaknuo je Vukadin.

Odlučili su se , kaže , podignuti spomenik čovjeku koji je političkim, ljudskim i vojnim djelima pokazao da je Bosna i Hercegovina država hrvatskog naroda, čovjeku koji je zajedno s narodom, bez obzira na rat, imao snage i političke volje pružiti ruku pomirenja i suradnje drugima, posebno pak muslimanima Bošnjacima. 

„Odlučili smo se na ovaj trenutak, jer hrvatski  narod Herceg Bosne se opet nalazi u velikim iskušenjima, izložen je pritiscima, obmanama i prijetnjama onih koji još nisu odustali od Velike Srbije i onih koji misle da je Bosna i Hercegovina kalifat u kojem za nas Hrvate ne smije biti mjesta, ako se ne odreknemo svojeg identiteta“, kazao je Vukadin.

Upravo je dr.Tuđman, po riječima Vukadina , najbolja i najjasnija poruka da Hrvati Herceg Bosne znaju tko su, uvijek su bili to što jesu, nisu mijenjali svoj identitet i ostali su vjerni vječitoj ideji slobode za koju su  spremni u svako doba i na svaki način boriti. 

U ime obitelji Tuđman , nazočnima je pozdravne govore i zahvale organizatorima za otkrivanje spomenika uputio prof. dr. Miroslav Tuđman i što se trg gdje je postavljen spomenika od nedavno zove po prvom hrvatskom predsjedniku.

„Prvi hrvatski predsjednik je jedan od najzaslužnijih ljusdi što je stvorena hrvatska suverena država što je okupljao na zajedništvu i domovinske i iseljene Hrvatske , na zajedništvo cijelog hrvatskog naroda i što je obranjena BiH od srbočetničke agresije“, kazao je Tuđman.

Ovaj spomenik , kako kaže Tuđman , ne simbolizira njega i njegove zasluge već simboliira sve njih koji su vjerovali u hrvatsku državu , ostvarenje tisućljetnog hrvatskog sna i što se vjerovalo u opstojnost i budućnost hrvatskog naroda.

„Zato on simbolizira sve branitelje , sve žrtve koje su položene u Domovinskom ratu“, istaknuo je Tuđman.

Podsjetio je također na tijek Domovinskog rata te je za ovo mjesto gdje je postavljen spomenik kazao da predstavlja početak obrane BiH i gdje je zaustavljen napad jugokomunističke armije koji je imao za cilj od Kupresa napredovati prema Livnu i dalje prema RH gdje je u par dana stradalo 116 branitelja sa ovog prostora položivši svoje živote za slobodu hrvatskog naroda a sve kako bi se obranila Hrvatska.

U ime Zaklade „Dr. Franjo Nevistić“ koja okuplja šujičane koji žive i rade u Zagrebu te na taj način pomažu svoj rodni kraj , nazočnima se obratio dr. Ivić Pašalić dok su isto tako  pozdravne govore i značaj prvog predsjenika kako u stvaranju tako i u modernoj RH  prenijeli  izaslanici Predsjednice RH i predsjednika Vlade RH te izaslanik člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Mladen Bošković.

Nakon službenog protokola i obraćanja gostiju , spomenik su otkrili prof. dr. Miroslav Tuđman, u ime obitelji Tuđman,  i časna sestra Matija Pačar, kći poginulog branitelja Ivana Pačara, u ime obitelji poginulih hrvatskih branitelja.

Prigodni blagslov nad spomenikom i svim nazočnima je dao svećenik Duvanjskog dekanata fra Gabrijel Mioč a zatim je uslijedilo druženje nazočnih uz okrijepu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok