U organizaciji Speleološkog društva "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrada u tijeku je 9. međunarodna speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija "Ponor Kovači - izvor Ričine 2018".

Istraživanje je organizirano u okviru dviju sekcija - speleološke, koja obuhvaća bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja, te znanstvene, koja uz speleološka i biospeleološka, obuhvaća geografska, geološka, hidrološka, arheološka, biološka, agronomska i druga istraživanja.

U istraživanju sudjeluje tridesetak znanstvenika i istraživača s prostora BiH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Engleske i Francuske.

- U okviru ovogodišnje ekspedicije namjera nam je bila nastaviti istraživanje ogromnog podzemnog sustava ponor Kovači - izvor Ričine u blizini Tomislavgrada, ali zbog nepovoljnih hidroloških uvjeta, odnosno visoke vode koja ne dopušta ulazak u sustav, nastavili smo istraživati brojne jame i špilje koje se nalaze na obližnjim masivima planina Grabovice, Tušnice, Ljubuše, Vrana, Kamešnice, Čvrsnice i Dinare - kazao je za Fenu jedan od voditelja ekspedicije mr. sc. Roman Ozimec.

U nedjelju je istražen jedan od važnijih arheoloških i paleontoloških lokaliteta - špilja Dahna iznad tomislavgradskog naselja Omerovići, gdje je u prijašnjim istraživanjima pronađeno leglo medvjeda i ostaci te životinje stari barem četiri do pet tisuća godina, dok neki procjenjuju starost i na dvadeset tisuća godina.

- Špilja je speleološki istražena, prošlo se kroz sve horizontalne i vertikalne kanale, nakon čega je izvršeno topografsko ucrtavanje. Nakon urađenog na terenu slijedi rad u kabinetu gdje se radni nacrt prebacuje u digitalnu verziju čime se dobije pravi speleološki nacrt - kazao je Romano.

Po njegovim riječima, špilja Dahna je fenomenalan objekt koja će u budućnosti biti uključena u promotivne, edukativne i turističke aktivnosti.

Špilja je odnedavno odlukom Općinskog vijeća Tomislavgrad zatvorena za javnost da bi se, kako ističe Ozimec, spriječila njezina daljnja devastacija.

Usporedo s istraživanjem špilje Dahna, ostali timovi radili su na drugim znanstveno-istraživačkim objektima, špiljama i jamama.

Ovogodišnja speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija završava u srijedu, 29. kolovoza, nakon čega će, kroz publikacije i znanstvene radove, biti objavljeni rezultati istraživanja.

Suorganizatori 9. međunarodne speleološke i znanstveno-istraživačke ekspedicije su Udruga "Naša baština", Biospeleološko društvo u Bosni i Hercegovini te Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske Terra Dinarica. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija