Na zahtjev kooperanata sela Rore i Stekerovci, općina Glamoč, a u skladu s Planom aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije za 2014. godinu, ministar Ilija Šljivić je u utorak, 27. svibnja 2014. godine, posjetio kooperante ovih sela kako bi se na licu mjesta uvjerio i upoznao sa problemima s kojima se susreću.

U razgovoru s kooperantima, koji u ova dva sela zajedno posjeduju oko 300 muznih grla i nekoliko stotina ovaca, ministar Šljivić je doznao da je jedan od problema nedostatak lokava za napajanje stoke i životinja. Međutim, krucijalni problem ova dva sela je katastrofalno stanje putnog pravca Glamoč-Rore-Drvar zbog kojega su kooperanti primorani prodavati mlijeko otkupljivačima iz Kozarske Dubice po 0,47 KM/l, čime gube pravo na poticaje u iznosu od 0,22 KM/l, koje bi ostvarili da mlijeko predaju kooperantima s područja Federacije BiH.

Domaćini ističu da su zadovoljni dosadašnjim načinom i isplatom poticaja sa županijskog Proračuna, ali da još uvijek nisu dobili poticaje od strane Federacije BiH pa su ovom prilikom zatražili od ministra Šljivića da svojim utjecajem pokuša pomoći u rješavanju ovoga problema.

Prilikom ove posjete ministar Šljivić se na licu mjesta uvjerio da su uvjeti života mještana ovih sela loši i da je cijela situacija jako teška i složena. Kazao je da će učiniti dodatne napore oko osiguranja sredstava iz vodoprivrede (rezervna sredstva) za izgradnju i čišćenje lokava za napajanje stoke te da će povezati kooperante ovih sela s predstavnicima mljekara koji vrše otkup mlijeka na području Hercegbosanske županije.

Ministar dodaje da će prvom prilikom upoznati sve članove Vlade sa stanjem putnog pravca Glamoč-Rore-Drvar, kako bi zajedno pokušali iznaći načina kojim bi ovaj putni pravac osposobili za nesmetani promet.

Priopćeno je iz Vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok