U Zagrebu je 1. rujna, u 95. godini, umro Ranko Sučić, rođeni Livnjak.

Kuriozitet je da je pok. Ranko govorio dvadeset europskih jezika.

Bit će pokopan danas na groblju Sv. Mihovila u Livnu. 

U nastavku donosimo zanimljiv članak objavljen prije desetak godina (2007.) u Večernjem listu.

****

U prostorijama Iranskog kulturnog centra u Zagrebu već deset godina održava se besplatan tečaj perzijskog jezika. Koliki je interes Zagrepčana za taj orijentalni jezik govori i podatak da je od 1993. pa sve do danas tečaj pohađalo više od 500 polaznika, od kojih su većina studenti i ljudi srednje životne dobi.

Dok i jedni i drugi, kako kažu, korisno krate slobodno vrijeme i uživaju u povlastici učenja tog egzotičnog i rijetkog jezika, 82-godišnji umirovljeni pravnik Ranko Sučić tek naučeni perzijski jezik s ponosom svrstava među svoju zavidnu kolekciju od 20-ak različitih europskih jezika. Najstariji učenik u Hrvatskoj, već godinu dana, tri puta tjedno bez i jednog sata izostanaka, neumorno pohađa predavanja perzijskog jezika, ostvarujući davnu želju.

Ne kanim odustati

– Perzijski jezik oduvijek mi je bio interesantan i privlačan, ali nikako nisam mogao doći ni do potrebnih udžbenika ni do ovakvih tečaja. Kako je učenje jezika moj hobi, tako nikada nisam odustao od nakane da naučim i perzijski, pa makar i u dubokoj starosti.

Iako danas govorim preko dvadesetak europskih jezika, ne bih se osjećao ispunjeno ni zadovoljno da nisam počeo učiti perzijski. Istina je da moj mozak više nije podmazan kao nekada i da mi danas treba puno više nego prije da zapamtim jednu riječ, ali, vjerujte mi, tvrdoglav sam i ne kanim odustati do same diplome. Perzijski je divan, prepun je vokala i izuzetno ugodan za uho, a gramatika mu je jedna od jednostavnijih koje sam imao prilike učiti.

Kada priča o dražima perzijskog jezika, g. Sučić ne skriva strast, ali na pitanje je li ikada bio u Iranu, on žalosno sliježe ramenima:

– Proputovao sam pola svijeta, ali nikada, baš nikada nije mi se pružila prilika da posjetim Iran. No, kako sam uporan i kako ne odustajem olako od svojih nauma, tako se nadam da ću ipak doživjeti i putovanje u Iran, jer su mi kolege s tečaja, koji su ondje bili, ispričali da je Iran poseban i da ga svakako trebam vidjeti.

Ostvarena želja

Prof. Asqar, koji već četiri godine Zagrepčane podučava perzijskom jeziku, oduševljen je i iznimno počašćen 82-godišnjim učenikom.

– Toliko smo bili fascinirani kada se g. Sučić došao upisati na tečaj, da smo odmah kontaktirali i druge škole stranih jezika, ne bi li se uvjerili da doista imamo tu čast da jedini u Hrvatskoj podučavamo polaznika njegovih godina, a i njegova znanja stranih jezika. Nadam se da ćemo po završetku tečaja uspjeti ispuniti želju g. Sučića da posjeti Iran, jer naš je kulturni centar i do sada organizirao besplatna putovanja u Iran za sve naše polaznike koji doguraju do diplome.

Upitali smo ga je li mu u njegovim godinama teško dolaziti čak tri puta tjedno na predavanja?!

– Ne, nikada mi nije teško ići na predavanja. Dapače, veselim im se i jedva čekam dan kada su mi na rasporedu. Znate, kad čovjek nešto toliko želi, bez obzira na godine, on će to ostvariti. Ne treba razmišljati o umoru, teškoćama ili poznim godinama. Sami sebi određujemo prioritete i udaramo ritam kojim ćemo ići – ispričao nam je za kraj g. Sučić, pohitavši natrag u učionicu.

Velik odaziv

Direktor Iranskog kulturnog centra Hossein Hashemi ističe da mu je neobično drago što su Hrvati pokazali takav interes za perzijski jezik. – Slična predavanja održavamo u svim našim kulturnim centrima po svijetu, ali za Hrvatsku koja je mala zemlja sa samo 4 milijuna stanovnika, ovo je nevjerojatan odaziv. Posebno sam polaskan činjenicom da je jedan od naših polaznika najstariji učenik u Hrvatskoj g. Sučić i moram priznati da kada sam ga prvi put vidio pri upisu na tečaj, nisam vjerovao da ima toliko godina.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok