U nedjelju, 1. lipnja 2014. banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica u pratnji svojega tajnika vlč. Zlatka Matića, pohodio je župu sv. Josipa Lištani te je tom prigodom krizmao pet pripravnika te župe i jednog pripravnika iz susjedne župe Odžak-Ćaić.

Također je biskup Komarica tom prigodom uveo u službu nove članove Župnog pastoralnog i Župnog ekonomskog vijeća ovih dviju župa.

Nakon svečanog dočeka biskupa Komarice tijekom kojega su mu dobrodošlicu izrazila dvojica krizmanika, biskup je uz asistenciju vlč. Ante Vidovića, župnog vikara koji je spremao pripravnike, provjerio njihovo vjersko znanje i donekle stekao sliku o njihovom vjerskom životu.

Na početku misnog slavlja biskupa Komaricu je pozdravio otac jednog krizmanika koji je izrazio radost biskupovim dolaskom „koji je znak biskupove pastirske brige i ljubavi prema ovoj župi“. Potom je mjesni župnik i livanjski dekan preč. Adolf Višaticki predstavio ovogodišnje krizmanike zamolivši biskupa da im podijeli sakrament sv. Potvrde.

U prigodnoj homiliji biskup Komarica je protumačio značenje sv. Potvrde u životu jednog kršćanina, koja pored redovitog duhovnog života uz primanje sakramenata  i molitvu, znači i život u Duhu poput milosrdnog Samaritanca spremnog izraziti svoju kršćansku solidarnost i pomoć svim ljudima koji trebaju pomoć. Zahvalio je cijeloj župi koja je već više puta izrazila svoju solidarnost s ljudima u potrebi, a tako i sada uslijed poplava koje su zahvatile našu državu. Potom je ohrabrio nove članove ŽPV i ŽEV da budu istinski promicatelji kršćanskog života u svojoj sredini i župi djelujući u skladu sa Statutom i po naputcima župnika.

Nakon što su se krizmanici odrekli sotone i ispovjedili svoju vjeru u Trojedinoga Boga biskup Komarica im je podijelio sv. Potvrdu. Krizmanici iz župe Lištani su: Marko Ćenan, Marko Kalaica, Niko Barun, Nikolina Granić i Janja Vidić, a iz župe Odžak-Ćaić Ivica Kurbaša.

Potom su novi članovi ŽPV i ŽEV ispovjedili svoju vjeru koju su potvrdili svojim potpisom desnom rukom dok su lijevu ruku držali na Evanđelju. Novoimenovanim članovima je biskup Komarica uručio Diplomu koja je dokaz njihova imenovanja na petogodišnji mandat. Novi članovi ŽPV I ŽEV za župu Lištani su: Jakov Lukač, Stipe Šeremet i Mijo Brdar, a za župu Odžak-Ćaić: Ante Brko, Vladimir Ivanović i Jakov Duić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok