U cilju osiguranja zdravog rasta i razvoja djece i mladih Općinsko vijeće Tomislavgrada počelo je s realizacijom projekta edukacije srednjoškolaca o ovisnosti mladih.

Projekt realiziraju u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Hercegbosanske županije i dvjema srednjim školama, uz suglasnost županijskog Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i sporta. Piše Večernji list BiH.

Nema kvalitetnih podataka

Iako se u javnosti najviše govori i još uvijek postoji najveći strah od ovisnosti o opojnim drogama, važno je naglasiti da djeca, mladi i odrasli mogu biti ovisni i o raznim drugim sredstvima. Svjesni su toga i srednjoškolci te navode koje su to najčešće ovisnosti.

- Najčešće ovisnosti naše generacije, mojih kolega, vjerojatno su alkohol i cigarete - govori nam Janja, učenica trećeg razreda srednje škole, a njezin kolega Mario potvrđuje: - Također smatram kako su to cigarete, alkohol i većinom društvene igre preko računala.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije dr. Diana Mamić ističe kako ova županija ne raspolaže kvalitetnim podacima i evidencijom o bolestima ovisnosti, no, da taj problem postoji i ne smije ga se zanemarivati. - Upravo zato se počelo s ovakvim edukacijama, radionicama za srednjoškolce koji su u najosjetljivijoj životnoj dobi kada ta ovisnost može izazvati daljnje poremećaje, kako zdravstvene tako i društvene - kaže dr. Mamić.

Roditelji posljednji saznaju

- Uz edukaciju srednjoškolaca, dodatna vrijednost projekta je obuka nekolicine mladih edukatora koji će obučavati svoje vršnjake - naglašava Luka Krstanović, predsjednik Općinskoga vijeća Tomislavgrad te dodaje: - To će raditi posredstvom videoprojekcija i na osnovi znanja stečenih tijekom prethodnih edukacija. Ono što je novina u odnosu na prethodne godine, kada smo provodili ovaj projekt borbe protiv ovisnosti, jest to da će biti uključeni i roditelji učenika. - I to je vrlo bitno jer roditelji su upravo ti koji posljednji saznaju ili priznaju da im je dijete ovisnik. Borba protiv ovisnosti je iznimno teška budući da ovisnost može izazvati sve što može nakratko izazivati ugodu ili neku vrstu privremene smirenosti, a što može itekako nedostajati kada nije na raspolaganju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok