Načelnik općine Glamoč Nebojša Radivojša rekao je da će tražiti od novog saziva institucija BiH da bude riješen problem uništavanja viškova naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava u Glamočkom polju, jer su ovakva djelovanja štetna za stanovništvo i općina.

Radivojša je rekao Srni da se uništavanje viškova naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava ne vrši na zadovoljavajući način.

"Velike detonacije, razni eksplozivi i njihov kemijski sastav imaju višestruko negativno djelovanje, od poremećaja strukture reljefa, nadzemnih i podzemnih voda do fatalnih posljedica po biljni i životinjski svijet", istaknuo je Radivojša.

On je napomenuo da općina Glamoč ne može sama izboriti s ovim problemom. "BiH je jedina zemlja koja vrši uništavanje streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava otvorenom detonacijom u Glamoču i uz pomoć neke američke organizacije. Naš opstanak je baziran na poljoprivrednoj proizvodnji, što je dovedeno u pitanje", dodao je Radivojša.

Federalni Institut za agropedalogiju ranije je objavio da je zemljište gdje se uništavaju viškovi naoružanja i minsko-ekslozivnih sredstava kontaminirano.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u