U organizaciji Franjevačkog muzeja i galerije Gorica - Livno, u petak, 23. studenoga, s početkom u 19 sati, bit će otvorena izložba rezultata arheološkog istraživanje predromaničke crkve sv. Petra u Rapovinama kod Livna.

Kako je uime Franjevačkog muzeja i galerije Gorica za Fenu kazala muzejska savjetnica Marija Marić Baković, u Rapovinama, nedaleko od Livna, na aktualnom katoličkom groblju, istraženi su ostatci ranosrednjovjekovne crkve posvećene sv. Petru čija su se iskopavanja odvijala u tri kampanje, između 2010. i 2013. godine.

- Brojni ulomci crkvenoga namještaja, koji su analogni prijašnjim slučajnim nalazima na groblju, potvrdili su da je riječ o predromaničkoj crkvenoj arhitekturi - kazala je Marić Baković.

Po njezinim riječima, analizom ostataka arhitekture i pokretnih nalaza određene su glavne značajke crkve koja je do kraja 17. stoljeća, kada je srušena, doživjela najmanje dvije obnove i pregradnje.

- Stilsko-kronološki obrađeni su ulomci predromaničke oltarne pregrade koji su datirani pred kraj 9. i početak 10. stoljeća, u vrijeme kneza Branimira i njegova sljedbenika na prijestolju Muncimira, što je određeno i kao vrijeme gradnje crkve. Apostolu Petru, izvornomu titularu crkve čije se ime nalazi na gredi oltarne pregrade, crkva je bila naslovljena sve do njezina rušenja - istaknula je Marić Baković.

Dodala je da se tijekom kasnoga srednjega vijeka uz crkvu oblikovalo groblje koje je u uporabi do današnjih dana i najstarije je aktualno groblje na livanjskome području.

- Na izložbi 'Arheološko istraživanje predromaničke crkve sv. Petra u Rapovinama' u izložbenom prostoru Franjevačkog muzeja i galerije Gorica-Livno prezentiraju se rezultati sustavnih arheoloških istraživanja kojima su istraženi ostatci temelja crkvene arhitekture te grobovi uz crkvu - pojasnila je Marić Baković.

Uz pokretne nalaze s lokaliteta, među kojima su ulomci reljefno ukrašenog crkvenog namještaja i nalazi iz grobova, izložba sadrži fotografije istraživanja, terensku dokumentaciju i brojne rekonstrukcije. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija